Hlavní obsah

Chystané zvýšení DPH zamotá cukrářům pořádně hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chystané zvýšení daně z přidané hodnoty u restauračních služeb asi zamotá hlavu majitelům cukráren. Za dortíky, které si lidé dají u kafíčka na místě, bude stát po cukráři chtít daň 22 procent. Pokud si však lidé nechají sladkosti zabalit a vezmou si je domů, odvede cukrárna státu pouze pět procent.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v INDUSTRIAL Gallery 15.4.2014: Maija Laurinen, Les

Článek

"Jsme zvědaví, jak to chce stát ohlídat," táží se majitelé cukráren. Cukrárny doplácejí na to, že fungují jako prodejny a zároveň jako místa, kde si lidé povídají při zákusku nebo při kávě. Zatímco prodej potravin stát zdaňuje pouze pěti procenty, pohostinství bude od května podléhat základní sazbě, která je dnes 22 procent. "Ministerstvo financí musí připravit přesný metodický pokyn," potvrdil Radek Němeček z tiskového oddělení resortu. Cukrárny již stejnou situaci zažily před lety, kdy byly sazby restaurací a potravin také rozdílné.

Lidé se prý nemusejí bát, že by sladkosti na místě byly dražší než ty, které si odnesou s sebou. Cukrárny údajně zachovají jednotné ceny, ale jen za cenu částečného zdražení. "Bude to jen další komplikace, ale stejně stát nemůže uhlídat, co si lidé odnesou a co nám snědí tady," řekla ČTK vedoucí jedné pražské cukrárny.

Podobný osud asi čeká i stánky s občerstvením. Párek v rohlíku bude s vyšší daní, čokoládová tyčinka s nižší. Pizzerie nebo restaurace, které prodávají jídlo s sebou, však na dani neušetří. "I když si lidé pizzu odnesou, stejně se to bude považovat za restaurační službu," říká Němeček. Petr Jonák luk

Reklama

Výběr článků

Načítám