Hlavní obsah

Sobotka: Po vstupu EU podraží i dětské plenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednou z priorit koaliční vlády je podpora rodin s dětmi. Ministrům se však právě pro rodiny nepodařilo při vstupních vyjednáváních s Evropskou unií vyjednat některé výjimky. Po květnovém vstupu ČR do EU tak rodiče zaplatí více nejen za školní jídelny a menzy, ale i za dětské plenky, informoval o tom ve čtvrtek ministr financí Bohuslav Sobotka.

Foto: Dana Kacerlová
Článek

Dětské plenky, podobně jako stravování ve školních jídelnách a menzách v současnosti spadá do snížené pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Od 1. května však budou převedeny do základní sazby, která činí 22 procent. Výjimky Česká republika vyjednala například pro stavební práce spojené s bydlením či dodávky tepla, které ve snížené sazbě DPH setrvají do konce roku 2007.

Koalice v těchto dnech jedná o změnách sazeb DPH. Jednou z variant je zavedení třetí sazby. Tím by se mírně snížil dopad převedení potravin ze snížené sazby do základní. To by byla další položka, kterou by si občané mohli připsat na seznam věcí, které od 1. května podraží. Vládní soc. dem. sice dala před časem najevo, že potraviny a léky zdražovat nebude, nicméně vše prozatím ukazuje na zachování dvou sazeb. To by potraviny zdražilo a to již od května, neboť politici a ministr financí chtějí, aby změny v daních z přidané hodnoty platili již od našeho vstupu do Evropské unie.

Jedním z argumentů pro zachování dvou sazeb DPH je podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska čas. "Není v silách firem ani správce daně začít účtovat v těchto třech sazbách již od května," upozornil pro ČTK Kalousek. Například pokladny v obchodech umožňují přičíst k ceně zboží pouze dvě různé sazby DPH.

Sazby by v případě, že se koalice na třech sazbách přeci jen dohodne, mohly vypadat následovně:

  • Základní 18 - 20 %, zahrnovala by většinu zboží a služeb
  • Snížená 10-14 %, zahrnovala by stavební práce, jízdné
  • Snížená 5 %, zahrnovala by potraviny, léky

Reklama

Výběr článků

Načítám