Hlavní obsah

Horáčkova Fortuna už patří skupině Penta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Investiční skupina Penta získala nejvýdělečnější síť sázkových kanceláří ve střední Evropě. Ve čtvrtek uzavřela převzetí šesti firem, které vlastnil podnikatel a textař Michal Horáček se třemi svými společníky. Jen tři z nich mají dohromady ročně tržby přes šest miliard korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sázková kancelář Fortuna

Článek

Těmi třemi jsou česká Fortuna, slovenské Terno a polská společnost Profesjonal. Dohromady je denně navštíví asi 200 tisíc lidí.

Za kolik Horáček a jeho společníci Fortunu prodali není jasné, protože ani jedna strana cenu transakce nesdělila, spekuluje se ale o částce kolem dvou miliard korun. [celá zpráva]

Penta plánuje vstoupit i na sázkařský trh do dalších států v regionu. Konkurovat ale chce například i bankám tím, že by na pobočky lidé mohli chodit vybírat peníze či dobíjet mobilní telefony.

Případné uvedení Fortuny či celého seskupení na akciové trhy nechtěla Penta komentovat. Penta chce jako finanční investor podle plánu firmy spravovat zhruba tři až pět let. "Ve čtvrtek byla transakce uzavřena. Je asi předčasné komentovat případný vstup na burzu. Je příliš brzo," řekl Josef Janov, investiční manažer Penty Investments a člen představenstva Fortuny.

Tajemný prodej

Penta od Horáčka a dalších získala podíl například ve firmě El Rancho, s pomocí které by chtěla vydělávat na nejrychleji rostoucí části loterijního byznysu - elektromechanických ruletách a videoloterijních terminálech. Zatímco tržby v kurzovém sázení loni klesly o pět procent na 10,6 miliardy korun, zmíněné technické hry zmohutněly o dvě třetiny na devět miliard korun.

Prodejní cena balíku firem v čele s Fortunou zůstala zahalena tajemstvím. "Tak zní dohoda s prodávajícími," hájil se předseda představenstva Fortuny Martin Štefunko. Horáček však již dříve řekl, že nabídky by se mohly pohybovat kolem 100 milionů dolarů, což v době prodeje na konci loňského roku loni dávalo zhruba 2,3 miliardy Kč. Celý prodej se táhl až do počátku června, kdy byly dokončeny převody peněz. "Všechny dohody byly dodrženy," potvrdil Horáček.

Penta chce sázení a Fortunu mnohem více propagovat a naslouchat potřebám sázejících, což předchozí majitelé zanedbávali. Zabralo již snížení nejmenší sázky o polovinu na desetikorunu. Všechny pobočky dostanou jednotný jasně žlutý kabát a rozšíří se možnost posezení a občerstvení. Číselnou loterií a společenskými sázkami zacílí Fortuna i na ženy, které se podílí na tržbách jen jedním procentem.

Reklama

Související témata:

Související články

Horáček prodal Fortunu skupině Penta

Druhá největší sázková kancelář v ČR změnila majitele. Od čtyř jejích akcionářů, včetně jejího zakladatele, skladatele Michala Horáčka, ji koupila finanční...

Výběr článků

Načítám