Hlavní obsah

Home Creditu stoupl ve čtvrtletí zisk na 2,16 miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnosti Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v prvním čtvrtletí stoupl čistý zisk na 80 miliónů eur (2,16 miliardy korun), ve stejném období loni měla zisk 15 miliónů eur (398 miliónů Kč). Za nárůstem zisku stálo rozšíření obchodní sítě a zdvojnásobení objemu nových úvěrů, uvedl ve středu mluvčí PPF Milan Tománek.

Foto: Home Credit, a.s.

Ilustrační foto

Článek

Prakticky ve všech zemích, kde Home Credit působí, rychle rostl počet půjček a objem nových peněz, které umožňují klientům na nákupy na splátky. Za tři měsíce letošního roku skupina poskytla 4,287 miliardy eur nových peněz pro nákupy klientů na splátky. Je to o 103 procent vice peněz proti stejnému období o rok předtím

Počet aktivních klientů Home Creditu vzrostl na 23,5 miliónu. I při tomto tempu nárůstu úvěrového portfolia se objem nesplácených úvěrů dále snížil na 5,7 procenta proti 6,1 procenta před rokem.

V Rusku skupina využila růstový trend zaznamenaný na konci loňska. „Chci vyzvednout náš ruský tým, který podstatně zvýšil prodeje a přitom dále snížil riziko nesplácených úvěr,” řekl generální ředitel Home Creditu Jiří Šmejc. Upozornil také na to, že se firma stala jedničkou v poskytování půjček na spotřební zboží v Indonésii.

Daří se hlavně v Asii

Napříč asijskými zeměmi, kde působí, zaznamenala skupina dobré výsledky a pokračovala v expanzi svého tržního podílu. Na konci prvního čtvrtletí v Asii obsluhovala 18 miliónů aktivních klientů (bez započtení klientů v Kazachstánu).

V Číně jim skupina poskytla takřka 2,4krát více peněz než o rok dříve, ve Vietnamu o 76 procent více. V Indii skupina poskytla klientům v meziročním srovnání čtyřikrát více peněz a nadále investuje do rozvoje klientské báze, rozšíření sítě i do zvýšení tržního podílu.

Většinovým vlastníkem Home Creditu je PPF Petra Kellnera, která drží téměř 87 procent akcií. Jiří Šmejc přes svou firmu Emma Omega vlastní 11,4 procenta akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám