Hlavní obsah

Hliníkový král Děripaska se údajně topí v dluzích

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oligarcha Oleg Děripaska (40), spoluvlastník hliníkářského kolosu RUSAL a údajně nejbohatší Rus, se snaží své předlužené impérium spasit od věřitelů a láká západní i čínské investory. V pondělí o tom informoval newyorský list The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Oleg Děripaska

Článek

Deník za pomoci anonymních zdrojů vypočítal výši Děripaskových dluhů na 14 miliard dolarů (asi 280 miliard korun). Kvůli zpomalení světové ekonomiky a propadu cen surovin začal mít oligarcha údajně problémy se splácením.

V rozhovoru pro stejný list Děripaska řekl, že se zvýšením cen surovin lze počítat přibližně za 18 až 24 měsíců.

Podle jeho prognóz bude už dříve než za tři roky stát barel ropy 180 dolarů (teď se prodává pod 40 dolarů za barel). Ceny hliníku v té době prý vystřelí ze současných 1500 dolarů za tunu na 4000 dolarů.

Oligarcha rovněž odmítl, že by byl nejbohatším mužem Ruska, za kterého jej označil magazín Forbes. „Oni počítají pouze aktiva,“ upozornil miliardář, jehož jmění magazín vyčíslil na 28,6 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám