Hlavní obsah

Hladík: Nízká sazba úvěru na opravy může časem ještě klesnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýhodněné úvěry na energetické úspory při rekonstrukcích nemovitostí budou reflektovat pohyb sazeb na trhu, takže se nemůže stát, že s jejich poklesem by upadala míra zvýhodnění. Novinkám to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Článek

Od února si lidé mohou požádat o levnější úvěry na zateplení, fotovoltaiku a další úpravy. Kam se mohou obracet?

Se stavebními spořitelnami jsme se domluvili, že od příštího roku budou poskytovat poradenství zdarma k celé Nové zelené úsporám. A u dotačního titulu komplexních renovací Oprav dům po babičce nabídnou i výhodný úvěr.

Poskytování zvýhodněných úvěrů je ale otevřeno pro všechny bankovní instituce, které jsou držitelkami licence České národní banky a disponují pobočkovou sítí. Mohou se zapojit, budou-li chtít.

Lidé si na opravu starších domů budou moci půjčit za zvýhodněný úrok

Ekonomika

Sazba okolo 3,5 procenta zůstane pevná?

Domluvili jsme se, že úroky budou maximálně padesát procent roční průměrné sazby nákladů. Ta je aktuálně pod sedmi procenty. To znamená, že úrok by měl být v příštím roce méně než 3,5 procenta. Výši ale budeme každé čtvrtletí vyhodnocovat. Pokud budou klesat celkové úrokové sazby, tak bude klesat i úroková sazba tohoto úvěru.

Parametry přitom budou všude stejné. Půjde o úvěry se splatností pět až dvacet let, bez zástavy nemovitosti a s možností předčasného splacení kdykoliv.

Bude nějak omezena výše poskytované částky?

Zvýhodněný úvěr může být ve výši maximálně poloviny dané investice. Je potřeba zdůraznit, že tento úvěr bude určený na všechny vymoženosti z Nové zelené úsporám, díky kterým domácnosti šetří kapsu a životní prostředí. Tedy například na zateplení, fotovoltaiku, tepelné čerpadlo, zelenou střechu, záchyt dešťové vody a tak dále.

Ve výsledku to bude kombinace dotace, výhodného úvěru a standardního úvěru.

Bude potřeba mít pro úvěr smlouvu ze stavebního spoření?

Bude, ale spořitelny deklarovaly, že bude možné úvěr poskytnout i novému klientovi. To znamená, že nemusíte mít u spořitelny historii, nicméně si budete moci založit stavební spoření a rovnou na něj čerpat úvěr.

Myslíte si, že bude zájem? Kolik lidí využilo dotace z Oprav dům po babičce?

V tomto programu máme přes 560 žadatelů za první tři měsíce. Takže zájem už nyní převýšil předpoklady. Zvlášť když uvážíme, že pro žádost je potřeba zpracovat projektovou dokumentaci a energetický posudek, což chvíli trvá.

Zatímco v minulé etapě Nové zelené úsporám jsme přijímali v průměru měsíčně sto žádostí o podporu komplexního zateplení, v programu Oprav dům po babičce je zájem dvojnásobný.

Na zvýhodněné úvěry půjdou od státu tři miliardy. Kde na to stát vezme?

Vyjednali jsme použití prostředků z Modernizačního fondu. Chci ale zdůraznit, že se jedná o půjčku, takže se finanční prostředky zase vrátí zpět.

Kdy začnou stavební spořitelny poskytovat poradenství o programu?

Hned od ledna. Bude to bezplatné a spořitelny nabídnou informace o všech titulech, tedy nejen pro domácnosti, ale i pro bytové domy.

Nyní pracujeme na tom, aby stavební spořitelny za klienta vyřídily veškerou administraci žádosti ze svého účtu. To by mělo fungovat zhruba od května, ale spíše dříve.

Stát už schvaluje opravy domů po babičce, dostal žádosti za 117 milionů

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám