Hlavní obsah

Heineken v pololetí zdvojnásobil zisk, čeká ale slabší konec roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemský pivovar Heineken v prvním pololetí zvýšil provozní zisk o 109,3 procenta na 1,63 miliardy eur (41,6 miliardy korun). Společnost však v pondělí zároveň varovala před růstem nákladů ve druhé polovině roku, které sníží ziskovou marži, ale i před pokračující pandemií. Očekává tak, že letošní výsledky nebudou lepší než v předpandemickém roce 2019.

Foto: Nguyen Huy Kham, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čisté tržby pivovaru vzrostly o 14,1 procenta na 9,97 miliardy eur (254 miliard korun). Růst přepočtený na hektolitr piva se potom zvýšil o 5,5 procenta.

U čistého zisku potom činí nárůst dokonce 320,3 procenta na 896 milionů korun (22,83 miliardy korun).

„Náš provozní zisk se více než zdvojnásobil díky růstu tržeb, pokračujícímu snižování nákladů a strukturálním úsporám nákladů,” uvedl výkonný ředitel Dolf van den Brink.

Prázdnější hospody, více lahví a plechovek. Jak covid změnil konzumaci piva

Ekonomika

„Na druhé straně jsou zde i důvody k opatrnosti. Zaprvé – faktorem zůstává covid, který má největší dopad na klíčové trhy v Asii a Africe. Zadruhé – sledujeme nárůst cen komodit, což nás při současné výši nákladů začne ovlivňovat ve druhé polovině roku a výrazně se to projeví v roce 2022,” dodal s tím, že letošní finanční výsledky budou horší než v roce 2019.

Akcie Heinekenu na amsterdamské burze v pondělí před desátou hodinou odepisovaly 0,22 procenta na 97,98 eura za kus. V Česku do skupiny Heineken patří například pivovary Starobrno a Krušovice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám