Hlavní obsah

Hedgeové fondy chystají velký výprodej akcií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hedgeové fondy, které používají počítačové programy pro obchodování s akciemi, se chystají v následujících dvou týdnech zahájit výprodej akcií v hodnotě 20 až 30 miliard dolarů (465 až 697 miliard korun). Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zprávu největší švýcarské banky UBS.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Logo na budově banky UBS v Curychu

Článek

Hedgeové fondy jsou investiční fondy zaměřené na rizikové spekulativní investice. Podle banky upravily své algoritmy, které ještě donedávna sázely spíše na růst akcií, takzvaný býčí trh, na neutrální.

Výprodej reaguje na pokles akciových trhů, kdy například klíčový americký akciový index S&P 500 v období od července do září klesl o 3,6 procenta. Šlo o první čtvrtletní pokles v letošním roce.

Investoři očekávají, že úrokové sazby zůstanou delší dobu vysoko, a rostoucí ceny ropy vyvolaly další obavy z inflace. Očekávaný výprodej ve výši až 30 miliard dolarů by podle banky UBS mohl ještě posílit klesající trend na trzích. Podle Reuters jde o největší obrat strategie hedgeových fondů od listopadu loňského roku.

Fondy letos investorům zatím vydělaly pod šest procent

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám