Hlavní obsah

Lidé vyrazili na zavřené sjezdovky, vleky nahradila auta

Lyžařská střediska sice musela po nařízení vlády kvůli koronaviru zastavit vleky a lanovky, milovníky zimních radovánek přesto kopce vylákaly k výletu. Jak dokládají záběry webkamer ze středisek, lidé vyrazili na sníh například sáňkovat, užívají si to zejména děti, které mají rozlehlé svahy jen pro sebe. Někteří lyžaři nahradili lanovku auty.

Sáňkování na zavřených sjezdovkáchVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Podle vládních nařízení jsou uzavřené také hotely, lidé proto jezdí s karavany, těch přibylo například na Božím Daru.

Lidé rovněž zastavené lanovky nahrazují vlastní dopravou auty. I když podle starosty obce Jana Horníka (STAN) je snaha dostat se na vzduch pochopitelná, pro město tím vznikají i dodatečné problémy.

Podle Horníka je tento způsob hlavně neekologický. Nejde přitom o jednotlivce, ale desítky aut, která takto jezdí opakovaně nahoru a dolů. A vzhledem k tomu, že i na parkovištích je jedna hodina zdarma, z těchto lyžařů nemají žádný příjem ani provozovatelé areálů ani měst.

Lidé se vydali na sjezdovky navzdory zákazu vleků

Domácí

Sjezdovky v Jeseníkách v úterý místo lyžařů zaplnily sáňkující a dovádějící děti, které nyní mají rozlehlé svahy jenom pro sebe. Sjezdovky jsou v těchto dnech jedním z mála míst v Jeseníkách, kde je díky silné vrstvě technického sněhu možné bez problémů sáňkovat. Na horských loukách je totiž kvůli nezvykle teplému prosinci přírodního sněhu zatím poskrovnu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 29.12.2020Video: Sitour / Novinky.cz

Rušno bylo navzdory sílícímu větru také na spodní části sjezdovky v Ramzové na Jesenicku, kterou lemují sněžná děla chrlící na svah technický sníh. Děti si pod zastavenou lanovkou užívaly sáňkování a po technickém sněhu se prohánělo i několik lidí na běžkách.

V Liberci otevřeli novou sjezdovku. A hned ji zase zavřou

Domácí

„Včera jsme byli naposledy lyžovat v Branné, kam stejně jako my vyrazilo hodně lyžařů. Dnes jsme šli aspoň bobovat na Ramzovou. Děti si to tady moc pochvalují, protože v okolí naší chalupy je sněhu zatím málo," řekla žena, která s rodinou tráví v Jeseníkách prodloužený víkend.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karavany v Božím Daru

Děti si prázdnou sjezdovku pochvalovaly. „Konečně jsem si mohl zabobovat. Už jsem se bál, že to nepůjde. Zima je letos nějaká divná," komentoval sněhové podmínky na Ramzové sedmiletý Alex. Podle jeho matky je kvůli uzavřeným restauracím problém se zázemím. "Nedá se tady nikde koupit něco teplého, takže máme s sebou termosky s čajem a kávou. Ale i tak je to tady paráda," podotkla.

Jihočeský Skiareál Lipno upraví sjezdovky tak, aby je mohli využívat skialpinisté a běžkaři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám