Hlavní obsah

Guvernér ČNB Singer loni vydělal 3,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Guvernér České národní banky Miroslav Singer si loni ve funkci vydělal 3,47 miliónu korun čistého, což je o 224 tisíc méně než o rok dříve. Důvodem poklesu je od loňska zavedená sedmiprocentní daň pro vysokopříjmové zaměstnance.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mojmír Hampl (vpravo) a Vladimír Tomšík (uprostřed). Vlevo je guvernér ČNB Miroslav Singer.

Článek

Hrubá mzda totiž guvernérovi naopak loni stoupla téměř o 239 tisíc korun na 4,8 miliónu korun. Vyplývá to z roční zprávy o výsledku hospodaření ČNB za loňský rok, kterou centrální banka zveřejnila na webových stránkách.

Prezident Miloš Zeman tento týden prohlásil, že za zdráhavým přístupem ČNB k přijetí eura nejsou ekonomické argumenty, nýbrž strach ze ztráty kompetencí, jež by přešly na Evropskou centrální banku (ECB). O své pravomoci se podle hlavy státu strachuje i Singer.[celá zpráva]

I dalším členům bankovní rady loni hrubá mzda stoupla, ovšem po zdanění jim příjem kvůli solidární daňové přirážce klesl. Viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík si loni přišli na více než 2,74 miliónu korun čistého. Ostatní členové bankovní rady loni v čisté mzdě obdrželi kolem 2,3 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám