Hlavní obsah

Gambleři loni prohráli třicet miliard

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Česku se stále nedaří změnit pověst země jako herny střední Evropy. Přiznává to zpráva o hazardním hraní v ČR za loňský rok, kterou vládě předložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Problémem není ani tak legální sázení, ale rostoucí nelegální hazard.

Foto: Právo

Hrací automaty spouštějí neurohormony závislých gamblerů.

Článek

Loni prosázeli lidé v Česku 138,1 miliardy korun. Jako výhru si odnesli 106,7 miliardy. Prohráli tedy 31,4 miliardy. Jak zpráva uvádí, je to téměř o deset procent více než v roce předcházejícím. A to i přesto, že zhruba 500 obcí již na svém území hazardní hry svými vyhláškami zakázalo nebo omezilo a počet herních příležitostí se snížil.

Stále největší sumy lidé vloží a také nechají na automatech, a to hlavně na videoloterijních terminálech, na které připadá polovina všech proher. Nejoblíbenější jsou přitom kurzové sázky, do kterých lidé vložili 29,4 miliardy korun. Tratili na nich 3,3 miliardy, což je meziroční růst o 34 procent.

Rozpočty vydělávají

Na vině je podle zprávy také prudký růst tzv. on-line hraní prostřednictvím internetu. „Češi také hrají na on-line portálech nelicencovaných v ČR ve stejné míře jako na českých a ČR tak přichází o odvody z těchto her ve výši minimálně 650 miliónů korun ročně,“ konstatuje zpráva.

Hazard je ale výnosným artiklem nejen pro provozovatele, ale i pro veřejné rozpočty. Ty z něho získaly loni 7,92 miliardy Kč. Obce z toho dostaly 5,52 miliardy. I proto řada obcí na svém území s omezením hazardu váhá, některé o něm ani neuvažují.

Problémovým hraním na internetu jsou ohroženi hlavně mladí muži, vyhledávají anonymní prostředí a jsou náchylnější k nadměrným sázkám.

Třeba Teplice by zákazem přišly o 60 miliónů, Znojmo a Karlovy Vary o třicet. Jak řekl Právu teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS), jde o desetinu rozpočtu, kterou by město těžko nahrazovalo. „Nemohli bychom podporovat sport, kulturu, museli zavést poplatky za odpad,“ uvedl Kubera, který přesto vítá státem chystané mantinely.

Nejvíc ohroženi mladí muži

Licenci na provozování herních automatů má v ČR 58 firem. Ke konci loňského roku bylo v ČR povoleno kolem 67 tisíc automatů a 2,7 tisíce her v kasinech. Zatímco počet automatů v hospodách již čtyři roky klesá, v kasinech a v hernách přibývají. Nejvíce příležitostí pro hraní na počet obyvatel mají Karlovarský, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Alespoň jednu zkušenost v životě s hazardem má podle zprávy v ČR přibližně polovina dospělé populace, přičemž převažují muži (60 %). On-line hraní hazardních her alespoň jednou v životě uvedlo až 23 procent dospělých. Převládají kurzové sázky. Problémovým hraním na internetu jsou podle zprávy ohroženi hlavně mladí muži, vyhledávají anonymní prostředí a jsou náchylnější k nadměrným sázkám. Zatímco legální hazard se pomalu dostává pod kontrolu, problémem se stává nelegální hraní.

Černé herny rozčilují hlavně oficiální provozovatele hazardních her. Jejich sdružení SPELOS letos v dubnu evidovalo 165 takových heren, z nichž 49 bylo v Brně. Město přitom letos vyhláškou hrací automaty zakázalo. Růst ale přesto pokračuje, má jich být již téměř sto.

Anketa

Hráli jste v posledním roce nějakou hazardní hru?
na výherních automatech
4,9 %
kurzové sázky
9,6 %
navštívil/a jsem kasino
1,6 %
žádnou
83,9 %
Celkem hlasovalo 1278 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám