Hlavní obsah

Francie nařídila obchodům a úřadům na noc zhasínat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Všechny nebytové objekty ve Francii budou muset od 1. července zhasínat na noc světla, aby se šetřila energie a snížilo takzvané světelné znečištění životního prostředí. Potvrdilo to ve středu podle místních médií francouzské ministerstvo ekologie, udržitelného rozvoje a energetiky, které nové opatření připravilo loni v listopadu. Nařízení se netýká pouličního veřejného osvětlení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Obchody, úřady a další nebytové budovy budou muset od 1. července zhasínat vnitřní světla nejpozději hodinu po odchodu posledního pracovníka. Veškerá venkovní osvětlení úřadů a obchodů včetně výloh se budou muset vypnout nejpozději hodinu po půlnoci. Místní úřady budou moci udělovat výjimky, například o Vánocích.

Opatření umožní uspořit podle ministerstva ročně tolik elektřiny, kolik jí za stejné období spotřebuje 750 000 domácností. "Z Francie se tak stane také průkopnická země v prevenci proti světelnému znečištění, které narušuje ekosystémy a spánek obyvatel," vysvětlila ministryně ekologie, udržitelného rozvoje a energetiky Delpine Bathová.

Vláda vyhodnotí účinnost a dopady nového opatření v lednu příštího roku. Na tuto bilanci se podle serveru UsineNouvelle zvlášť připravují podnikatelé z resortu osvětlení, kteří s krokem nesouhlasí. Tvrdí, že úspory budou mnohem menší, než očekává vláda.

Ministerstvo odmítá direktivismus a tmářství

Jak pro Novinky uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank, ekonomicky takovéto opatření nemá ve Francii ani případně v Česku smysl. "Něco takového podobného se provádělo například v Pobaltí během finanční krize, konkrétně se jednalo o vypínání veřejného osvětlení, ale tam byly výdajové škrty opravdu brutální," připomněl.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta se jedná z pohledu dopadu na životní prostředí o pozitivní krok. "Z ekonomického pohledu jsou sice tyto úspory v poměru k výkonu ekonomiky marginální, ale i z relativně malé uspořené částky se po čase kumulací dostaneme k zajímavé úspoře," dodal Novák s tím, že něco podobného by se klidně mohlo zavést i v Česku.

"Ministerstvo životního prostředí se nebude účastnit politiky, kdy se lidem bude nakazovat, kdy mají svítit, kdy mají chodit na toaletu, kolik toho mají sníst a jak dlouhé sukně mají dámy mít. Tento direktivismus a tmářství odmítáme. Máme poněkud jiné starosti než toto regulovat," uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám