Hlavní obsah

Francie chce nováčky v EU připravit o dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie v neděli přitvrdila v boji proti přesidlování firem z jejího území do zemí ve střední a východní Evropě. Chce, aby nové členské státy EU, které mají daň z příjmů firem nižší, než je průměr EU, a tudíž pro firmy výhodnější podmínky, nemohly čerpat peníze z EU, které jsou určeny na podporu chudým oblastem.

Foto: Techmania Science Center

Přednáška s projekcí začíná v Techmania Science Center v Plzni v sobotu 13. srpna v 17:30 hodin.

Článek

V rozhovoru pro televizi TF1 to v neděli řekl francouzský ministr financí a hospodářství Nicolas Sarkozy.

Sarkozy si myslí, že právě omezení dotací by firmy mohlo donutit daně zvýšit. Francie je jedna ze zemí, která je odlivem investorů nejvíce postižena. Kvůli nižším daním a nižším nákladům na pracovní sílu raději odcházejí do nových členských zemí Unie.

"Navrhnu, aby nové země Evropy, které mají daně pod evropským průměrem, nebyly oprávněny čerpat ze strukturálních fondů," řekl ministr, který je kandidát na šéfa vládnoucí strany UMP i možný nástupce prezidenta Jacquese Chiraka. Své představy chce Sarkozy předložit na konci tohoto týdne na schůzce ministrů financí EU v Nizozemsku.

"Výše daní je plně v kompetenci členských států EU. Nepředpokládáme, že by tento návrh mohl projít," řekl mluvčí českého ministerstva financí Marek Zeman. Ministr financí Bohuslav Sobotka bude na setkání podle něj rozhodně proti návrhu.

Staré státy EU mají daně mezi 30 a 40 procenty

Strukturálními fondy poskytuje EU peníze na řešení ekonomických a sociálních problémů zaostávajících regionů. Cílem fondů je snížit rozdíly mezi oblastmi i jednotlivými členskými státy.

Ve většině nových států unie jsou daně z příjmů firem pod 20 procenty. Výjimkou je Česká republika s 26 procenty. I ona ale chce do roku 2006 snížit toto zatížení na 24 procent. Ve starých státech EU se podniková daň pohybuje mezi 30 a 40 procenty.

Boj i na domácí půdě

Francie společně s Německem bojuje za zvýšení podnikových daní už dlouho. Obě země například chtěly, aby byla zavedena minimální podniková daň. U Evropské komise s tím však nepochodily.

Jaké daně platí firmy v EU

Litva, Lotyšsko, Estonsko: 15%

Polsko, Slovensko: 19%

Česká republika: 26%

Maďarsko: 16%

Francie: 34%

Německo: 38%

Rakousko: 30%

Zvyšování daní ale není jediná cesta, kterou obě země prosazují. Kvůli vysokým nákladům na práci chtějí, aby zaměstnanci jejich firem pracovali 40 hodin týdně, místo dosavadních 35, bez nároku na zvýšení mzdy. V Německu s tím už odbory některých firem souhlasily, protože další variantou bylo právě stěhování podniku dál na východ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Persson: Skandinávie nebude dotovat nováčky

Po německém kancléři Gerhardu Schröderovi se do daňové politiky přistupujících států EU ostře pustil i švédský premiér Goran Persson. Skandinávští členové...

Výběr článků

Načítám