Hlavní obsah

Fitch zlepšila český devizový rating díky reformám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mezinárodní ratingová agentura Fitch zvýšila hodnocení dlouhodobých devizových závazků České republiky o jeden stupeň na A minus z dosavadního BBB+. Svůj krok v pátek agentura zdůvodnila postupem ekonomických reforem v ČR.

Článek

"Zlepšení odráží pokračující strukturální reformy, hnané zčásti vstupem do Evropské unie v roce 2004," uvedla Fitch. "Čistá úvěrová pozice je zde v regionu střední a východní Evropy nejlepší," dodal Fitch k českému ratingu. Rating dlouhodobých závazků v domácí měně nechala agentura beze změny na stupni A a krátkodobé ratingy zachovala na stupni F2.

Zvýšení devizového ratingu obecně znamená, že země si bude moci na mezinárodních trzích půjčovat peníze za výhodnějších podmínek než dosud. "Ačkoli se jedná o dobrou zprávu, koruna na ni nijak nereagovala," řekl ČTK analytik Volksbank Vladimír Pikora. Důvodem je to, že si ČR v zahraničí již několik let prakticky nepůjčuje. "Lepší rating sice teoreticky nabízí výhodnější možnost vydání dluhopisů v zahraničí, ale v praxi k tomu pravděpodobně nikdy nedojde. Prostředky v cizí měně by totiž stát musel pro použití doma konvertovat do korun, což by vedlo k nechtěnému posílení koruny," dodal.

Podle tuzemských ekonomů Fitch zároveň upozornil, že hlavním rizikem pro českou ekonomiku zůstávají nereformované veřejné finance. Česká vládní koalice sice již připravila plán, jak veřejné rozpočty ozdravit, reforma však zatím nebyla odstartována. Vláda by měla reformní scénář definitivně schválit v pondělí. Fitch dnešním krokem srovnala své hodnocení Česka s ratingy jiných předních agentur. Konkurenční agentura Moody's Investors Service zvýšila ratingy dlouhodobých devizových závazků Česka spolu s ratingy dalších sedmi zemí východní Evropy loni v listopadu.

V případě České republiky agentura zlepšila hodnocení hned o tři stupně na A1. Moody's tehdy zvýšení ratingu zdůvodnila předpokládaným vstupem osmi zemí do Evropské unie už v roce 2004 a výrazným snížení rizika devizové krize. Agentura Standard & Poor's na to reagovala sdělením, že v nejbližší době ratingy zahraničních dluhů kandidátů na vstup do Evropské unie na úroveň hodnocení domácích závazků nezvýší. S zlepšení ratingů podmínila hlavně postupem strukturálních reforem a zaručením vstupu do měnová unie. Česká republika měla však již dříve u S devizový rating A minus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám