Hlavní obsah

Fitch zlepšil výhled hlavního úvěrového ratingu ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ratingová agentura Fitch Ratings v pátek změnila výhled hlavního úvěrového ratingu České republiky z negativního na stabilní. Agentura to uvedla v tiskové zprávě, podle níž rating Česka zůstává na stupni AA minus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Česká republika překonala postupné pandemické a energetické cenové šoky bez trvalých dopadů na dlouhodobý makroekonomický výhled, a to i přes slabší růst v krátkodobém horizontu. Zvýšená nejistota ustoupila v důsledku politických opatření zaměřených na stabilitu,“ uvedla agentura, která poukázala především na výrazné snížení inflace a opatření na snížení rozpočtového deficitu.

Ve svých dřívějších zprávách tehdy negativní výhled ratingu Fitch zdůvodňoval především zhoršením ukazatelů veřejných financí a zvýšením vládních výdajů.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, které ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

Inflace v EU v lednu zpomalila na 3,1 procenta

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám