Hlavní obsah

ČSA a Airbus podepsaly smlouvu na koupi letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České aerolinie ve středu podepsaly s firmou Airbus SAS smlouvu o pořízení 12 letadel nové generace s označením A320. Dopravce získá stroje za deset až 12,5 miliardy korun v letech 2006 až 2008. Evropský výrobce zvítězil loni v tendru na dodávku letounů nad americkým Boeingem s konkurenčním strojem 737.

Článek

Prezident ČSA Jaroslav Tvrdík nechtěl cenu podrobněji specifikovat kvůli konkurenci. Uvedl jen, že nevybočí z tohoto rozpětí. Po uzavření smlouvy se navíc ještě podle něho firmě nejspíš podaří cenu dále vylepšit až o stovky milionů korun. Dopravce totiž bude sám jednat o dodavatelích některých dílů, například sedaček, a věří, že se mu podaří získat další slevy.

Téměř půl roku trvalo, než České aerolinie (ČSA) a výrobce letadel Airbus stovky stránek smlouvy na koupi letadel doladily. Airbus ve výběrovém řízení zvítězil v polovině října 2004. Českým aeroliniím prodá v letech 2006 až 2008 dvanáct letadel typu Airbus 319 a 320.

"Obsahem smlouvy je kromě vymezení podmínek pro nákup a dodání samotných letadel v letech 2006 - 2008, také celá řada dalších služeb a forem spolupráce jako je dodání výcvikového simulátoru, podpora technického zázemí, bezplatný výcvik pilotů a technických pracovníků, technická a poradenská asistence při údržbě a servisu letadel," vyjmenovala mluvčí společnosti Jitka Novotná.

Podle výkonného ředitele pro strategické plánování ČSA Jana Váni je firma s podobou smlouvy velmi spokojena. Ještě ve středu ji má projednat dozorčí rada firmy a tentýž den večer ji obě strany slavnostně podepíší.

Letadla budou firmě úplně patřit v roce 2020

ČSA letadla pořídí tzv. formou operativního pronájmu. To znamená, že letadla ve skutečnosti koupí leasingová společnost a bude je aerolinkám pronajímat. Která společnost to bude, není jasné, ČSA na na vyhlásí další výběrové řízení. Firma počítá s tím, že úrok bude menší než 10 procent.

Podle Tvrdíka se to stále vyplatí více, než si letadlo pronajímat přímo od výrobce. Navíc letadla takto budou firmě v roce 2020 úplně patřit a jejich životnost bude ještě asi deset let.

Aibus v soutěži porazil amerického konkurenta Boeing. Právě jeho letadla nyní tvoří většinu flotily českého dopravce. Boeing o vítězství v soutěži velmi stál, snažil se dokonce napadnout tendr, když se mu zdálo, že vítěz je předem jistý. Boeing nabízel prakticky stejná letadla jako Airbus, rozdíl byl jen v ceně a v nabídce doplňkových služeb. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ČSA nakoupí 12 letadel od Airbusu

Dozorčí rada Českých aerolinií (ČSA) ve čtvrtek podle očekávání rozhodla, že 12 střednětraťových letadel koupí od firmy Airbus. "Cenu zveřejníme v pátek,"...

Výběr článků

Načítám