Hlavní obsah

Finanční správa vyplatila kompenzace podnikatelům za čtvrt miliardy

Finanční správa aktuálně vyplatila 7512 žádostí o nový kompenzační bonus pro letošní rok za zhruba 253 milionů korun. Správa, která zatím eviduje 13 601 žádostí, o tom v pondělí informovala na Twitteru. Podnikatelé mohou žádat až o 40 tisíc korun v rámci prvního období od 22. listopadu 2021 do 31. prosince 2021.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O kompenzační bonus mohou žádat OSVČ, společníci s.r.o. a pracovníci na dohodu, jejichž tržby primárně v důsledku covidových opatření státu klesly minimálně o 30 procent proti srovnávacímu období. To je stanoveno jako tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v rozhodném období od 1. června do 31. října 2021.

Žádat je možné až o 1000 Kč denně s výjimkou pracovníků na dohodu, kteří mají nárok až na 500 Kč denně.

Současný kompenzační bonus lze díky pozměňovacímu návrhu ve Sněmovně nově kombinovat s dotačními programy vypisovanými například ministerstvem průmyslu a obchodu či ministerstvem práce a sociálních věcí.

PŘEHLEDNĚ: Nové covidové kompenzace

Domácí

První takzvané bonusové období je nastaveno od 22. listopadu do konce loňského roku. Zákonem je dále garantováno ještě druhé bonusové období odpovídající letošnímu lednu.

Další období bude moci vláda opět zavést svým nařízením, nejdéle ovšem do konce letošního roku. Celkový dopad kompenzačního bonusu na veřejné rozpočty za první dvě období představuje podle ministerstva financí 10,4 miliardy korun.

Finanční správa během pandemie, která začala na jaře roku 2020, přijala v rámci předchozích kompenzačních bonusů zhruba 2,7 milionu žádostí, na jejichž základě vyplatila kompenzace za zhruba 44 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám