Hlavní obsah

Farmáři se obávají spekulativního skupování půdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITOMĚŘICE

Farmáři na severu Čech se obávají spekulativního skupování půdy. Cizinci nakupovali prostřednictvím třetích osob pozemky v pohraničí ještě před vstupem Česka do Evropské unie, od května však zájem ze zahraničí podle realitních kanceláří několikanásobně vzrostl.

Foto: Pivovarské muzeum

Ve čtvrtek 29. října uvede výstavu Sedlická krajka v proměnách času.

Článek

"Jezdí k nám řada německých farmářů, prý se chtějí jen podívat na české hospodářství, ale zároveň se ihned ptají na ceny," řekl v pátek litoměřický zemědělec Lubomír Novotný.

Místní realitní kanceláře navštíví každý týden několik obchodníků, kteří zjišťují ceny půdy v nejúrodnějších lokalitách v údolí Labe. "Přichází vždy cizinec s českým tlumočníkem a ptají se zejména na pozemky. Několik jsme jich už prodali," uvedl majitel jedné z litoměřických realitních kanceláří.

Volných pozemků k podnikání v zemědělství je na Litoměřicku nedostatek. Cena za metr čtvereční orné půdy se pohybuje okolo 50 až 400 korun. Půda v tuzemsku je podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky výrazně levnější než v západní Evropě, tlak ze strany cizinců proto bude sílit.

Za cizince kupují Češi

Ochrana domácích zemědělců je nízká, řekl předseda Agrární komory Ústeckého kraje František Loudát. Podle zákona může koupit pozemky pouze občan České republiky, pro velké zahraniční firmy ale tuto službu vykonávají za odměnu čeští občané, vysvětlil.

Překážkou pro cizince je podle ministerstva zemědělství požadavek na vzdělání a praxi v oboru nebo nutnost povinné registrace zemědělců. "Vše lze obejít a my s tím nemůžeme nic dělat, nakonec peníze na koupi půdy mají Němci, my ne," uvedl Novotný.

Na nákup půdy vypsal Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond titul Půda. Fond bude dotovat úroky z úvěrů na pořízení zemědělských pozemků. Soukromníci na severu Čech podle Loudáta čekají na bohaté kupce, kteří při dražbách nabízejí až desetinásobek vyvolávací ceny. "Proti nim nemáme šanci," řekl.

Cizinci nemohou nakupovat zemědělskou půdu ještě sedm let po vstupu ČR do Evropské unie. Problém s českými spekulanty se tímto ale neřeší, uvedl pracovník pozemkového fondu, který si nepřál být jmenován. Podle něj nyní existuje pořadí zájemců o státní půdu a dostane ji ten, kdo nabídne nejvíc.

Ústecká krajská agrární komora registruje 570 členů, kteří obhospodařují 96 000 hektarů zemědělské půdy. Pozemky v úrodnějších oblastech kraje podle Loudáta zřejmě obsadí velké zahraniční firmy. "Někteří menší zemědělci zřejmě zkrachují," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám