Hlavní obsah

Zemědělci chtějí blokovat prodej státní půdy cizincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zemědělci jsou připraveni blokovat soutěže na prodej státní půdy, kterých se účastní zástupci zahraničních společností. Fyzické zamezení prodeji hrozí podle předsedy Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jana Veleby koncem května, pokud na požadavky zemědělců, aby se zamezilo prodeji půdy zahraničním subjektům, nebude nikdo reagovat.

Foto: internet
Článek

Místopředseda Výboru na obranu zemědělských podnikatelů Jaroslav Brom dnes novinářům v Brně řekl, že především v západních okresech České republiky již cizinci skupují prostřednictvím českých občanů tisíce hektarů půdy. Jejich činnost je zcela zákonná. Nejdříve totiž skoupí restituční nároky a požádají si o vydání nárokované půdy a pak se účastní i soutěží na prodej státní půdy vypisované Pozemkovým fondem.

Jen na Chebsku například v posledních měsících koupily podle Broma zahraniční firmy přes tisíc hektarů půdy a mají požádáno o dalších asi 350 hektarů. Přehled za celou republiku však zemědělci nemají, protože je složité jej získat.

Svaz se také pozastavuje nad tím, že Česká republika si vymohla na Evropské unii sedmileté přechodné období, v němž si cizinci nebudou moci kupovat zemědělskou půdu a lesy.

Pomoci má novela, lterá čeká ve Sněmovně

Zemědělci již žádali ministerstvo i představitele vlády, aby pozdrželi prodeje státní půdy do doby, než se projedná novela příslušného zákona. Ta už prošla prvním čtením v poslanecké sněmovně a pokud bude bez problémů postupovat i nadále, mohla by platit už od poloviny letošního roku.

Novela by problém výprodeje české půdy cizincům výrazně omezila, uvedl Brom. Je v ní totiž zakotveno, že současní nájemci pozemků budou mít předkupní právo minimálně na 70 procent půdy. V současnosti mají nárok na 50 procent, maximálně však 300 hektarů. Tuto kvótu však už má řada zemědělských podnikatelů vyčerpanou a o další půdu se musejí ucházet právě v soutěžích. Zahraniční kapitál je ale lehce přeplatí.

Brom doplnil, že zahraniční firmy, které českou půdu kupují, jsou dvojího typu. Jedny už v ČR řadu let podnikají a kupují si půdu, kterou mají pronajatou. Ty podle Broma české zemědělce příliš neohrožují. Objevují se však již společnosti, které v ČR nehospodaří a kupují půdu čistě ze spekulativních důvodů jako kapitálovou investici. Konkrétní důsledky situace, kdy například podobné firmy koupily půdu, na níž hospodaří český zemědělec, ještě nejsou známé. Nájemní vztahy totiž zatím trvají a měnit se budou až v říjnu, uvedl Brom.

Už nyní jsou však signály o tom, že spekulanti budou půdu pronajímat podle vlastního uvážení a ne rovnou současnému nájemníkovi, dodal. Výše nájemného je nejistá, ale už nyní, při soutěžích o pronájem půdy, přeplácejí zahraniční zájemci české protějšky až šestinásobně. České firmy mají nyní podle Broma výši pronájmu na jednom procentu z ceny pozemku.

Výběr článků

Načítám