Hlavní obsah

Facebook zvýšil zisk, tržby zaostaly za očekáváním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americký provozovatel internetové sociální sítě Facebook ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o 17 procent na 9,2 miliardy dolarů (přes 200 miliard Kč). Čtvrtletní tržby společnosti stouply o 35 procent na 29 miliard dolarů, zaostaly však za očekáváním analytiků, napsala agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma navíc varovala, že na její digitální aktivity budou mít v nynějším čtvrtletí negativní vliv nová pravidla společnosti Apple ohledně ochrany osobních údajů.

Facebook předpověděl, že jeho tržby se budou ve čtvrtém čtvrtletí pohybovat v rozpětí od 31,5 do 34 miliard dolarů. Je tak pesimističtější než analytici, kteří v průzkumu firmy Refinitiv tyto tržby odhadli v průměru na 34,84 miliardy dolarů.

Irský úřad navrhuje vyměřit firmě Facebook pokutu až 913 milionů Kč

Internet a PC

"Náš výhled odráží značnou nejistotu, které ve čtvrtém čtvrtletí čelíme vzhledem k pokračujícím negativním dopadům plynoucím ze změn u (operačního systému) iOS 14 firmy Apple i vzhledem k makroekonomickým faktorům a faktorům souvisejícím s covidem," uvedl Facebook ve své výsledkové zprávě.

Nová pravidla společnosti Apple vyžadují, aby vývojáři aplikací pro telefony iPhone začali uživatele žádat o povolení ke sběru určitých dat pro reklamní účely. Facebook již dříve uvedl, že tento požadavek uškodí nejen jeho podnikání, ale také malým firmám, které se na personalizovanou reklamu spoléhají.

Změna pravidel Applu měla na aktivity Facebooku negativní vliv již ve třetím čtvrtletí. Příjmy podniku z reklamy se však navzdory tomu meziročně zvýšily o třetinu na 28,3 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám