Hlavní obsah

FAB odmítá přidat dělníkům, přitom má rekordní zisky

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

O 39 procent na rekordních 114 miliónů korun zvýšila loni čistý zisk společnost FAB Rychnov nad Kněžnou, největší český výrobce zámků. Dosud nejvyšší zisk podnik vykázal v roce 1999, a to 96 miliónů korun. Vyplývá to z údajů o loňském hospodaření firmy, které získala ČTK.

Foto: Zdeněk Horenský

ulice Tyršova

Článek

Celkové výnosy firma, která patří švédské Assa Abloy, zvýšila loni o šest procent na 871 milionů korun. Zisk před zdaněním se zvýšil o 43 procent na 172 milionů korun. Bilanční suma společnosti loni vzrostla o 16 procent na 1,1 miliardy korun.

Podnikem v současné době otřásá spor mezi odbory a vedením firmy o výši mezd. Dohoda je i po téměř pěti měsících vyjednávání stále v nedohlednu. Odboráři jsou od ledna ve stávkové pohotovosti a nevylučují ani stávku. Odbory žádají růst mezd o pět procent a zdůvodňují to vysokou ziskovostí firmy.

Vedení nechce nechce požadavky odborů akceptovat. Zdůvodňuje to tím, že takový nárůst neodpovídá situaci firmy, která dodává velkou část produkce automobilovému průmyslu, v němž je velký tlak na náklady.

Hlavní výrobní náplní podniku je produkce stavebních zámků a zámků pro automobily, motocykly a jízdní kola. U autozámků je FAB mimo jiné dodavatelem pro automobilku Škoda Auto Mladá Boleslav. Loni firma získala kontrakty na výrobu autozámků pro automobilky Volkswagen a Ford.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám