Hlavní obsah

Extrémní sucha hrozí vybíjením stád

Novinky, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Letošní extrémní sucho krutě postihuje zemědělce. Už nejde jen o obilí. Také pastviny vypadají jako vyprahlá step. Kvůli nedostatku krmení hrozí, že farmáři budou nuceni snižovat už tak velice nízké počty chovaného skotu. Část krav místo k novému zabřeznutí odvezou řezníkům na jatka. Vybíjení stád se tak z noční můry stává hrozivou realitou.

Foto: Robert Rohál

Režisér Peter Gábor, nový umělecký šéf činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Článek

Potrvají-li i nadále extrémní sucha, budou škody v rostlinné produkci nezvratné a drasticky se promítnou i do živočišné výroby. "Otavy jsou poloviční a třetí seče víceletých pícnin budou proti normálu sotva třetinové," odhaduje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

To může v řadě podniků a farem způsobit vážné potíže se zajišťováním krmiva pro skot. Podle tajemníka Agrární komory ČR Jana Záhorky někde už dnes krmí zvířata zásobami objemné píce z prvních sečí určenými na zimu. "Dá se proto předpokládat další pokles stavů skotu," dodal Záhorka.

Vysychající zdroje vody navíc v řadě míst republiky zapříčinily problémy se zásobováním stájí, klesá i užitkovost prasat, zvyšují se úhyny drůbeže.

Chmelaři: je to katastrofa

Sklidí se rovněž méně chmele a zřejmě i v horší kvalitě. Chmelaři, kteří začnou sklízet chmel dříve než obvykle, čekají asi dvacetiprocentní propad proti loňsku. "Spolu s nepříznivým vývojem kursu koruny očekáváme propad tržeb přinejmenším o 120 až 140 miliónů korun," sdělil tajemník Svazu pěstitelů chmele Zdeněk Rosa, jenž situaci označil za katastrofální a nevyloučil, že řada zemědělských podniků po letošku s pěstováním chmele skončí.

Jablka, švestky i další ovoce v sadech a na zahradách předčasně opadávají ze stromů a hnijí. "Dlouhotrvající sucho způsobuje větší propad plodů a také jejich velikost bude menší," řekl Právu tajemník Ovocnářské unie Martin Ludvík. Úroda jablek a hrušek by přesto měla být letos u velkopěstitelů podle posledních odhadů zhruba průměrná.

Nejméně vrásek dělá letošní horké a slunečné léto vinařům. Vegetace vinné révy prospívala od jara velmi dobře, hrozny jsou vyzrálé. Vinaři tak již počtvrté z uplynulých šesti let očekávají velmi dobrý ročník. "Hrozny jsou dobře vyvinuté a dá se očekávat výborný ročník," potvrzuje rakvický vinař Miloš Michlovský. Jak ale dodal, špičkových výsledků nedosáhnou všichni. "Letos se ukáže, kdo má dobrou vinařskou půdu, na níž slunce révě a hroznům prospívá, a kdo se se suchem vyrovná přece jen hůře," dodává.

Vše má v rukou počasí

Sucho nejspíš zvedne ceny potravin, ale zatím si nikdo netroufá odhadnout, v jaké míře. Převládá názor, že růst by neměl být nijak strmý. Extrémní sucho totiž bude pouze jedním z mnoha faktorů, které na ceny budou mít vliv, shodují se odborníci. Jedním z rozhodujících vlivů bude vstup země do Evropské unie a s tím spojené postupné sbližování cenových hladin.

U většiny druhů masa odborníci očekávají jen pozvolný růst cen. Donedávna byly totiž farmářské ceny vepřového i drůbežího masa na dlouhodobých minimech a teprve nedávno došlo k jejich oživení.

Dramatický vývoj by mohl podle odborníků nastat pouze v případě pokračování extrémního sucha. Potom by se nedal vyloučit žádný ze scénářů. Při prudké redukci stavů by nakrátko ceny masa mohly dokonce klesat, poté by však mohly jít prudce nahoru.

Sucho horší povodní

Zemědělci se shodují na tom, že dopady letošních klimatických výkyvů budou mnohem horší než za loňských povodní. "Sucho postihuje zemědělce plošně na většině území ČR snad s výjimkou několika vysočinských okresů, kde měli přece jen více srážek a zaznamenali lepší výnosy.

Propad tržeb jen u obilí a řepky se odhaduje na více než čtyři miliardy korun," řekl předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba. Proto chce svaz vládě navrhnout určité kroky a opatření, jimiž by bylo možné katastrofické dopady na hospodaření aspoň zmírnit.

Podle něj by stát měl zemědělcům umožnit především odklady splátek za privatizovaný majetek a ročních splátek za pronájem půdy. Ke zdražení chleba a pečiva kvůli růstu cen potravinářského obilí není podle zemědělců důvod. "Vždyť předloni se pšenice vykupovala za 3800 korun za tunu i dráž, letošní výkupní ceny jsou zatím hluboko pod touto úrovní," řekl Veleba.

Pokud by ke zvýšení cen chleba a pečiva došlo, stalo by se tak až před příští sklizní v případě, že by mlynářům došly zásoby a byli by nuceni potravinářské obilí draze dovážet.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemědělce po třech letech opět postihlo sucho

Zemědělce po třech letech znovu postihlo sucho. Po loňských povodních a zimě s velkými výkyvy teplot to bude pravděpodobně další zničující zásah do jejich...

Kvůli tropickým vedrům hynou ryby

Tropické teploty v posledních měsících způsobily obrovské problémy také rybářům. Kvůli horkům bez pořádného deště tak v řekách i potocích ubylo vody a výrazně...

Výběr článků

Načítám