Hlavní obsah

Exportní banka má nedobytné pohledávky za 10 miliard

Česká exportní banka (ČEB) eviduje problematické pohledávky z dříve poskytnutých úvěrů za 16 miliard korun, z toho reálně vymahatelných je jen šest až sedm miliard. V nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl generální ředitel ČEB Jiří Klumpar.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Očekávám, že šest nebo sedm miliard získá banka při vymáhání postupně zpátky,“ uvedl Klumpar. Zbývající částku lze však podle něj považovat za prakticky nevymahatelnou. Celkem jde o více než patnáct ztrátových úvěrů.

Úkolem ČEB je podporovat český export, soukromým společnostem pomáhá financovat vývoz zboží, služeb a investic. Nyní má rozpůjčováno kolem 82 miliard korun, téměř 40 procent z toho přitom připadá na Rusko.

Přestala financovat projekty na Ukrajině 

V souvislosti se současnou krizí na Ukrajině ČEB od začátku března přestala financovat nové projekty v této zemi. Zároveň tam nyní nehodlá navyšovat úvěrové limity u existujících projektů českých firem. Podle výroční zprávy za rok 2012 ČEB na Ukrajině evidovala úvěry za 2,3 miliardy korun. [celá zpráva]

Na závažné nedostatky v hospodaření ČEB upozorňovali v minulých týdnech ministr financí Andrej Babiš (ANO) i Česká národní banka. Podle Babiše by ČEB mělo řídit jen ministerstvo financí. Nyní jsou v její dozorčí radě i zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, zahraničí a zemědělství.

Kvůli údajnému porušení zákona při poskytování některých úvěrů čelila ČEB letos v lednu razii protikorupční policie. Ta se zajímá například o úvěry na zábavní centrum a sklárnu v Rusku, luxusní hotel v Tunisku či realitní obchody v Číně. Podle závěrů nedávné kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu banka v minulosti neoprávněně poskytla úvěry za víc než osm miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám