Hlavní obsah

Exkluzivní vozy jdou v ČR dobře na odbyt

Právo, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé automobilky se až diví, jak dobře se v ČR prodávají supersportovní automobily. Na počet obyvatel je prodej nejlepší v celé střední Evropě. Tuzemská klientela má i na to, aby si koupila extrémně rychlý automobil za desítky miliónů korun.

Článek

V sobotu 12. srpna se na silnici mezi Mostem a Chomutovem vybouralo Lamborghini Murciélago, které ve vysoké rychlosti prorazilo svodidla, podťalo několik stromů a ještě za letu se vzňalo. Uvnitř uhořeli dva lidé.

V České republice se prohání po silnicích nebo stojí v garážích několik desítek takto exkluzívních automobilů, jejichž cena přesahuje náklady na pořízení rodinného domu a jejichž tachometry končí hodnotami daleko přesahujícími 300 km/h. Jsou zde i unikáty, jako například Porsche Carrera GT s cenou kolem 14 500 000 Kč. A to hned tři.

Richard Vegera, manažer prodeje Porsche Inter Auto CZ, Právu sdělil, že s výjimkou modelů Carrera GT jsou jejich vozy užívány pro obyčejné ježdění, a to i extra výkonné Porsche 911 Turbo. Za jediný měsíc od uvedení na trh se ho prodalo dvanáct kusů. Cena za jeden přesahuje čtyři milióny korun.

Koníček podnikatelů

Jenže není zde jen Porsche. Nyní smutně proslulé Lamborghini mají v ČR čtyři majitelé. To jsou však oficiální čísla prodejce, který svou dráhu začal teprve minulý rok. Mnoho zákazníků si vůz přivezlo ze zahraničí už dříve.

Majitelé se většinou rekrutují z úspěšných majitelů firem, kteří jízdu v automobilu berou jako koníčka. "Typický majitel Lamborghini je starší pětadvaceti let, dobře situovaný a hledající netradiční zážitky. Jejich věk však nepřesáhne padesátku," sdělil Martin Exner, vedoucí prodejny a servisu prodávajícího tato vozidla.

Otázkou zůstává, kdo využije automobil s výkonem 426 kW (Lamborghini Murciélago), maximální rychlostí přesahující 330 km/h a průměrnou spotřebou 21,6 lna 100 km. Zvlášť při současných tvrdých trestech a stavu českých vozovek.

Policisté chtějí svézt

Podle zkušeností jednoho majitele luxusních automobilů však možnosti existují. "Když to na mě přijde, jednou za rok si dám na maximálku dálnici z Brna směrem na Olomouc. Ta je kvalitní a kolem druhé v noci prázdná," řekl Právu vlastník několika čtyřkolových unikátů, který si samozřejmě přeje zůstat v anonymitě. Spolu s kamarády pořádají dvakrát do roka setkání na mosteckém okruhu, kde ze svých "miláčků" vymáčknou všechno. Jinak ale ve vozech za desítky miliónů jezdí jen výjimečně. "Tahle auta nemůžou do myčky. Speciální vosky a péče o lak a kompletní techniku mě tak přijde na pěkné peníze," dodal vlastník automobilových unikátů.

A když je zastaví policie? "Tady už mě znají a vždycky mě stopnou. Ne že by mi chtěli dát pokutu, ale touží si pokecat a pokaždé se zeptají, jestli je svezu. Jinde si auto obhlídnou kolem dokola, sednou si za volant a pak mi řeknou, ať to už nedělám."

Snad nejznámější značkou mezi exkluzívními vozy je ta, která má vzpínajícího se koně ve znaku. Ferrari se u nás prodává už dlouho a v ČR jich jezdí desítky. Značka si své zákazníky vybírá. Máte-li tu správnou image, nechcete vůz hned prodat a jste dostatečně solventní, pak máte naději, že auto dostanete.

Prodej supersportovních automobilů v ČR je možný nejen přes oficiální dovozce, ale i individuálně.

Kolik luxusních aut se prodalo:
modelpočet kusů
Lamborghini Murciélago/Gallardo4
Porsche Carrera GT3
Ferrari F43019
Mercedes- Benz SLR McLaren4
Údaje jsou za posledních pár let. Další vozy byly dovezeny individuálně.
Zdroj: Dovozci do ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám