Hlavní obsah

Exekutoři chtějí vyšší odměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální odměna soudních exekutorů se u peněžních exekucí, v nichž základní vymáhaná pohledávka (jistina) přesahuje dva tisíce korun, zvýší z 2000 na 3000 korun. Paušální náhrada výdajů na řízení se pak v případě pohledávek nad 10 tisíc korun zvýší z 3500 na 4500 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo spravedlnosti. Ilustrační foto

Článek

U exekucí na dluh do deseti tisíc naopak poklesne na 3000 korun. Z paušálu pak budou vyjmuty některé položky, např. soudní poplatky nad 1000 korun, a budou se hradit zvlášť. Předpokládá to novela vyhlášky o odměnách pro exekutory, kterou ministerstvo spravedlnosti poslalo do připomínkového řízení.

„Návrh předkládáme v návaznosti na vývoj ekonomických ukazatelů, především růstu cen a mzdových nákladů,“ řekl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Nespokojená komora

Vedle zmíněných sazeb se zvýší i odměny a náklady na vymáhání nepeněžitého plnění. „V exekuci vyklizením nemovitosti se nově výpočet této odměny navrhuje navázat na podlahovou plochu nebo výměru vyklizovaného objektu,“ sdělil Řepka.

Současná právní úprava výměru ani podlahovou plochu vyklizovaného objektu nezohledňuje, a tak podle mluvčího v některých případech dochází k tomu, že je odměna v zásadním nepoměru k úsilí, které bylo třeba na vyklizení vynaložit. Jako příklad uvedl někdejší vyklízení pražského prostoru Klinika.

V současnosti činí odměna exekutora za vyklizení 10 tisíc korun za každou vyklizenou nemovitost, stavbu, byt nebo místnost. Nově to má být mezi 14 000 a 22 000 Kč, podle velikosti.

Dále ministerstvo navrhuje zvýšit odměnu v exekuci odebráním věci, v exekuci rozdělením společné věci, náhradu za doručování písemností v exekučním řízení nebo hranici nákladů za čas strávený při exekuci mimo místa, kde sídlí exekuční úřad.

Vláda navrhuje zkrátit dobu oddlužení

Domácí

Exekutoři ale s návrhem příliš spokojeni nejsou. „Problém vidíme ve výši navrhovaných částek, které sotva pokryjí inflaci minulých let, a spravedlivé by bylo, kdyby byly vyšší. Jako problematický vidíme také návrh ministerstva nominálně i reálně snížit náklady exekuce v případech, kdy exekutor vymáhá menší dlužnou částku,“ řekla mluvčí Exekutorské komory ČR Eva Rajlichová.

Dodala, že chápe snahu politiků ulevit lidem s nižšími dluhy, ale zákon nijak nerozlišuje vymáhání nižších a vyšších částek. „Z hlediska povinností i náročnosti musí exekutor na počátku řízení činit stejné úkony ve všech věcech,“ dodala Rajlichová. Upozornila na rozhodnutí Ústavního soudu, které staví na tom, že náklady exekuce mají odpovídat náročnosti a složitosti věci.

S návrhem je naopak spokojený Daniel Hůle z Člověka v tísni. Na Twitteru napsal, že řešení podporuje.

„Já bych byl raději, kdyby se reformoval systém ve smyslu jeden dlužník, jeden exekutor. Pak by se do toho nemusely lít další peníze. Ale když to zatím není, jsem s návrhem spokojen,“ dodal pak Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Podle propočtů Člověka v tísni tak v současnosti zaplatí dlužník za jízdu načerno 6655 korun, nově by to mělo být 6050 Kč. U dlužného pojistného mezi 2000 a 10 000 korunami pak naroste odměna ze 6655 na 7260 Kč. U úvěru s jistinou mezi 10 000 a 20 000 korunami odměna stoupne ze 6655 na 9075 Kč.

Novela musí ještě projít připomínkami a jejich vypořádáním, teprve pak ji ministerstvo může vyhlásit.

Senát odmítl zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám