Hlavní obsah

Evropské bankovní systémy zůstávají v dobrém stavu, tvrdí Moody’s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské bankovní systémy zůstávají v zásadě v dobrém stavu, navzdory kolapsu některých amerických finančních ústavů a pokračujícím problémům švýcarské banky Credit Suisse. Ve čtvrtek to uvedla americká ratingová agentura Moody’s.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Upozornila, že evropské banky mají menší část aktiv v dluhopisech, takže je tolik neohrožují výkyvy úrokových sazeb jako finanční ústavy ve Spojených státech.

Agentura Moody’s v úterý zhoršila výhled pro americký bankovní systém na „negativní“ ze „stabilního“. Poukázala na zvýšená rizika po kolapsu amerických finančních ústavů SVB Financial Group (SVB) a Signature Bank.

Eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová ve středu uvedla, že pád dvou amerických bank má na Evropskou unii jen omezený dopad.

Experti: Krach Credit Suisse se nesmí dopustit. Ohrozil by světovou ekonomiku

Ekonomika

Evropské instituce upozorňují, že evropské banky podléhají přísnějším regulacím, konkrétně pravidlům o kapitálové přiměřenosti bank označovaným Basel III, která mají zvýšit odolnost bankovního sektoru.

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že banka ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky.

Její akcie se ve středu propadly až o 30 procent. Ve čtvrtek Credit Suisse oznámila, že využije možnosti vypůjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč).

Moody’s uvedla, že Švýcarsko je schopno zvládnout šoky, jako jsou nynější potíže banky Credit Suisse. Dodala, že proto může ponechat hodnocení úvěrové spolehlivosti Švýcarska na nejvyšším možném stupni Aaa.

„Stabilní výhled ratingu Švýcarska na úrovni Aaa odráží naše očekávání, že velmi silné ekonomické základy, dostatečný fiskální prostor a vysoce efektivní instituce umožní Švýcarsku účinně zvládnout šoky, jako je ten nynější, který ovlivňuje bankovní systémy po celém světě,“ sdělila agentura.

Banky v USA padají. Krize z roku 2008 však podle analytiků nehrozí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám