Hlavní obsah

Evropská komise pokutovala kartel výrobců pracích prášků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise uložila za kartelové dohody společnostem Unilever a Procter & Gamble pokutu 315,2 miliónu eur (asi 7,7 miliardy korun). Firma Henkel, která se na kartelu podílela, pokutě unikla, neboť na dohody upozornila. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

Společnosti se domlouvaly na cenách pracích přípravků v osmi západoevropských a jihoevropských zemích, například v Německu, ve Francii, v Belgii či ve Španělsku. Kartel trval podle Evropské komise, která v EU dohlíží na dodržování unijních pravidel, tři roky, konkrétně v letech 2002 až 2005.

Ve Spojených státech založená Procter & Gamble zaplatí 211,2 miliónu eur, britsko-nizozemská Unilever pak 104 miliónů eur. Obě firmy se k dohodám, které jsou v EU zakázané, přiznaly. Komise jim na základě toho snížila pokutu o deset procent.

Unilever vyrábí prací a čistící prostředky včetně značky Omo a Radiant, Procter & Gamble vlastní značky Ariel a Tide a Henkel vyrábí Persil.

Reklama

Výběr článků

Načítám