Hlavní obsah

Evropská komise neuzná Česku pomazánkové máslo

– Brusel • Aktualizováno
Novinky, pit

Evropská komise rozhodla, že pomazánkové máslo neuzná jako zaručenou tradiční specialitu. Jde o vůbec první českou žádost od vstupu do Evropské unie, která u Evropské komise narazila na odmítavý postoj, jak uvedl europoslanec Jan Březina, který se ochranou českých výrobků dlouhodobě zabývá.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

České pomazánkové máslo je Evropské komisi dlouhodobě trnem v oku.

Článek

Podle Evropské komise je označení pomazánkové máslo klamavé a jako takové nemůže být chráněno jako zaručená tradiční specialita. Bruselským úředníkům vadí, že pomazánkové máslo obsahuje jen 31 % mléčného tuku, zatímco podle evropského předpisu má máslo obsahovat minimálně 80 % mléčného tuku.

České předpisy nicméně dovolují používat označení pomazánkové máslo pro výrobky, které obsahují alespoň 31 % mléčných tuků. Podle Bruselu by však takové produkty měly nést označení "roztíratelný tuk".

Foto: Pro Novinky Věra Stryjová, Novinky

Pomazánkové máslo má v Česku dlouhou tradici. Ilustrační foto

Evropská komise se rovněž obává, že používání označení pomazánkové máslo může mást spotřebitele v různých členských státech EU. Pojem máslo se totiž ve stejném významu jako v češtině používá i v polštině, slovenštině, slovinštině a bulharštině.

„Z provedených průzkumů vyplývá, že jak čeští spotřebitelé, tak třeba i slovenští nebo polští si pomazánkové máslo oblíbili a kupují si je právě kvůli jeho charakteristickým vlastnostem," kontruje bruselskému argumentu Březina.

Diskriminace ze strany Bruselu

„Chceme zachovat označení, na které jsou spotřebitelé zvyklí už desítky let; pro zákazníka je to pojem, pro výrobce zavedená marketingová značka. Česká republika podporuje výrobu tradičních výrobků, a proto i nadále považuje za oprávněné užívat pro tradiční výrobek tradiční název,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) s tím, že uznání označení se má týkat jenom českého trhu.

Podle Fuksy jsou čeští výrobci „pomazánkového másla“ diskriminováni oproti výrobcům, jejichž výrobky používají tradiční označení na základě výjimek přijatých před rokem 2006 podle příslušných evropských právních norem. Taková výjimka platí podle ministra například pro některé britské, dva německé a jeden španělský produkt.

Pomazánkové máslo je tradiční českou pochutinou, stejně jako třeba olomoucké syrečky nebo tuzemský rum, a letos oslavilo své třicáté narozeniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám