Hlavní obsah

Eurozóna má nejhorší z krize za sebou, je přesvědčen šéf ECB

Frankfurt

Eurozóna má již to nejhorší z hospodářské krize za sebou. Uvedl to v rozhovoru pro německý list Bild prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Pokud se zvýší rizika inflace, ECB je připravena podle jeho slov jednat.

Foto: Remy de la Mauviniere, ČTK/AP

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

K ekonomické krizi Draghi uvedl, že to nejhorší z ní už má eurozóna za sebou a situace se stabilizuje, stále však přetrvávají rizika. Upozornil rovněž, že nejdůležitější čísla z eurozóny, jako inflace, bilance běžného účtu a rozpočtové deficity, jsou lepší než třeba v USA.

Draghi ujistil, že nedávná nabídka levných úvěrů od ECB není inflační hrozbou. ECB v minulých měsících nabídla dvakrát levné úvěry v celkovém objemu více než jeden bilión eur (asi 24,6 biliónu korun). Mnoho Němců má obavy, že levné úvěry od ECB mohou být inflační, a Draghi se snaží tyto obavy rozptýlit.

"Pokud by se výhled inflace zhoršil, okamžitě přijmeme preventivní akci," sdělil Draghi. Dodal, že banky použily většinu peněz od ECB k pokrytí svých finančních potřeb a mnoho peněz se tak do ekonomického systému nedostalo. Vliv těchto peněz na inflaci tak byl téměř neutrální.

Draghi rovněž pochválil Německo a dal ho jako příklad pro celou Evropu, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám