Hlavní obsah

Eurokomisařka: Letecké společnosti hazardují, když sázejí na odklad brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední letecké společnosti včetně IAG, vlastníka British Airways, a Iberie, dosud nepředložily plány, jak hodlají splňovat vlastnická pravidla Evropské unie v případě, že Británie opustí unii bez dohody. V rozhovoru s listem Financial Times to uvedla eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Letoun British Airways Airbus A319.

Článek

Pokud Británie opustí unii bez dohody, EU aerolinkám poskytne dvoutýdenní odklad pro přeložení plánů. Poté jim hrozí, že jim budou odňata jejich letová práva. Podle eurokomisařky letecké společnosti sázejí na to, že brexit bez dohody nenastane. „Hazardují,” řekla listu Bulcová.

K tomu, aby mohla letadla volně létat v rámci EU, podle pravidel unie tam musí sídlit většina akcionářů letecké společnosti. V případě IAG to tak není a firma dosud nevysvětlila, jak hodlá regulím vyhovět.

Společnost IAG uvedla, že EU i Británie uváděly, že lety budou pokračovat, i kdyby došlo k brexitu bez dohody. Firma je nicméně přesvědčena, že pravidla EU po odchodu Británie splní.

Španělský list El País již začátkem roku napsal, že Iberia kvůli brexitu tvrdí, že ji ovládají Španělé. Upřesnil také, že přímé lety mezi EU a Británií můžou pokračovat, problém by nastal u spojů po Evropě. Takových mají BA i Iberia celou řadu, příkladem je třeba Madrid–Frankfurt nebo Paříž–Amsterodam.

Odklad možná jen o pár týdnů

Bulcová se obává, že brexit bez dohody přinese do lodní i letecké přepravy nepředvídatelné události jak pro cestující, tak pro náklad a že potrvá dlouho, než se zaměstnanci nové situaci přizpůsobí.

Původní termín brexitu byl 29. března, tedy už za týden. Ve čtvrtek se lídři 27 zemí EU shodli na tom, že Británii dají čas rozhodnout o dalším postupu do 12. dubna, pokud sněmovna neschválí dohodu o brexitu.

Pokud by britští poslanci do konce příštího týdne takovou dohodu schválili, království opustí Unii 22. května. Tato varianta se ale zdá méně pravděpodobná, protože poslanci dohodu už dvakrát odmítli jako velmi nevýhodou a Brusel změny odmítá.

Reklama

Související články

Čeští pivovarníci se obávají brexitu

Brexit bez dohody a uvalení cel na dovoz do Velké Británie může dopadnout na výsledky hospodaření českých pivovarů. Jde o jeden z klíčových trhů, uvedla...

Výběr článků

Načítám