Hlavní obsah

Euro vystoupilo na nové maximum k dolaru a zpevňuje dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Kurz eura se vůči dolaru vyšplhal na 1,1951 USD/EUR a ocitl se tak na nejvyšší úrovni od doby, kdy jednotná evropská měna vznikla. Dealeři za jeden z důvodů považují ochranářskou politiku Spojených států, které v úterý oznámily, že budou omezovat dovoz textilu z Číny.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Euro k dolaru během dne zpevnilo o více než jedno procento a dolar zhruba ve stejném rozsahu klesl i ke švýcarskému franku. Ztráty dolaru se večer prohloubily i na dalších paritách a měna klesala například i k britské libře.

Investoři se obávají, že by protekcionismus mohl oživení americké ekonomiky ublížit. "Ztráty dolaru pramení z mnoha věcí, zprávy kolem Číny jsou jen jedním faktorem," podotýká analytik devizových trhů v Chicagu Andrew Busch. Podle něj se administrativa prezidenta George Bushe sice snaží před volebním rokem zapůsobit, ale růst dovozu z Číny stejně nezastaví.

Dealeři v New Yorku také potvrzují, že pád dolaru se urychlil poté, co kurz prolomil důležitou technickou úroveň, na které se aktivovaly naprogramované prodejní pokyny. Ke švýcarskému franku dolar klesl na 1,3018 CHF, k japonskému jenu kurz dolaru klesl na 108,23 JPY a k australskému dolaru na 0,7219 USD. To už je blízko šestiletého minima.

"Obavy, že USA přistoupily ve vztahu k Číně k protekcionismu, jsou špatné pro náladu na globálních trzích a především vůči samotným Spojeným státům," prohlásila analytička měnového trhu v investiční společnosti J.P. Morgan Chase Rebecca Pattersonová. Za poslední týden už dolar doplatil i na americká cla na ocel. Další negativní zprávou, která dolaru vůbec nesvědčí, je to, že zahraniční investoři v září omezili nákup amerických akcií i dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám