Hlavní obsah

Euro je ohroženo, připustil Barrosův poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Belgický ekonom Paul de Grauwe, který dělá poradce šéfovi Evropské komise José Manuelu Barrosovi připustil, že odmítnutí euroústavy ve dvou státech EU zvyšuje riziko zhroucení jednotného měnového systému EU, a tedy pád eura. De Grauwe to řekl belgickému deníku De Tijd. Výrok neměl na kurz eura žádný vliv, měna naopak mírně posilovala.

Článek

Spekulace o krachu eura zapředl jako první německý týdeník Stern, který informoval o schůzce německého ministra financí se šéfem tamní centrální banky, na níž se budoucnost eura měla probírat. Oba muži spekulace, že by mluvili o ohrožení eura, odmítli. Německá Bundesbanka označila tyto diskuse za "absurdní" a guvernér nizozemské centrální banky Nout Wellink dnes za "nesmyslné".

De Grauwe si to ale nemyslí. Podle něj se měna musí opírat o politickou jednotu unie, bez ní není možné její dlouhodobé fungování. Právě odmítnutí euroústavy byla jednota narušena.

A EU si s nastálou situací neví rady. Barroso sice řekl, že země, které se dosud k euroústavě nevyjádřily, by měly v ratifikaci pokračovat, další politici ale tvrdí, že je to nesmysl, protože sama ústava říká, že pro její platnost je potřeba souhlas všech zemí EU.

Ekonom: Jsou to jen spekulace

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek Novinkám řekl, že podobné zprávy jsou pouhé spekulace a nic víc. "Taková věc je strašně málo pravděpodobná, spíše nepravděpodobná. V každém případě takové výroky mohou kurz ovlivnit," řekl Vejmělek.

To se ale nestalo, měna naopak spíše posilovala. Její pád v posledních dnech není dán jen nestabilní politickou situací. "Euro dnes koriguje předchozí ztráty k dolaru a je třeba říci, že ta politická situace je jen zčásti příčinou oslabení eura. Americká ekonomika je na tom mnohem lépe, v její prospěch hrají vyšší úrokové sazby než v EU, z eurozóny v posledních dnech nechodí povzbudivé ekonomické informace a do toho ta politická situace," uvedl.

Kurz eura po výsledcích referend klesl ve středu pod hranici 1,22 dolaru za euro. [celá zpráva]. Behěm čtvrtka posílil na 1,2265 dolaru za euro.

"Odmítnutí euroústavy znamená politickou krizi v EU, ale nikoliv nutně ekonomickou krizi. Problémem je, že tato politická krize přichází v době, kdy je ekonomika EU značně slabá. Důležité nyní bude, aby se politická krize neprotahovala, protože jinak by se začala promítat do nálady investorů a spotřebitelů, což by ekonomiku dále potápělo," míní Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Euro potřebuje důvěru

De Grawe, který názor o nebezpečí stávající situace pro euro poprvé vyslovil, se několikrát ucházel o post ve vedení Evropské centrální banky. "Bez politické integrace je eurozóna domem bez střechy, který je pro obyvatele stále nepohodlnější. Mnozí tak z něj budou chtít dříve či později odejít," řekl de Grauwe. Veřejné mínění v mnoha zemích, které používají euro ukazuje, že lidé by raději chtěli své staré měny.

"Současná situace je nebezpečná. Euro některým zemím nenabízí zřetelné výhody a je zde považováno za zdroj ekonomického útlumu," dodal profesor.

To se ale ukazuje už delší dobu, jednotná úroková míra, která je nyní na dvou procentech všem zemím nevyhovuje. Doplácí na to například Itálie, jejíž zboží se stalo nekonkurenceschopným. Dříve si pomáhala vyšší inflací, to ale nyní nemůže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám