Hlavní obsah

Euro je k dolaru nejslabší za dva a půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Euro během pondělního obchodování sestoupilo vůči americkému dolaru až na 1,0883 USD, což je nejnižší úroveň za téměř dva a půl roku. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů zejména obavy ohledně hospodářského vývoje v eurozóně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Historický vývoj kurzu eura k dolaru

Článek

Kurz koruny vůči dolaru v pondělí kolísal, dočasně ale česká měna oslabovala až na 23,70 koruny za dolar. Euro se prodává kolem 25,80 Kč, tuzemská měna vůči evropské oproti pátku nepatrně posílila.

Pondělní údaje německého statistického úřadu ukázaly, že meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v září překvapivě zpomalil, a to na 0,9 procenta ze srpnových 1,0 procenta. Inflace se tak v Německu dostala na nejnižší úroveň od listopadu 2016.

Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. V Německu, které je největší ekonomikou, kde se platí eurem, se inflace pod cílovou úrovní ECB nachází už pátý měsíc za sebou.

ECB pumpuje eura

Zdroje agentury Reuters v pondělí navíc uvedly, že přední německé hospodářské instituty se rozhodly snížit svůj společný odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,5 procenta z doposud očekávaných 0,8 procenta. Instituty zveřejní aktualizovanou prognózu ve středu.

ECB se tento měsíc rozhodla podpořit inflaci a hospodářský růst v eurozóně uvolněním své měnové politiky. Banka snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum minus 0,5 procenta z předchozích minus 0,4 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 516 miliard Kč) měsíčně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám