Hlavní obsah

EU zvažuje sankce na firmy dodávající Rusku zbrojní technologie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než deset firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. V úterý o tom informovala agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Firmy, které sídlí převážně v Rusku, ale také v Turecku, Spojených arabských emirátech a v Číně, podle dokumentu navzdory rozsáhlým obchodním restrikcím dovážejí do Ruska embargované evropské zboží v hodnotě milionů eur, které využívá ruská armáda.

Tento dovoz zahrnuje například technologie související s navigačními systémy pro rakety, antény či součástky pro vojenské počítačové vybavení. Podle dokumentu tak pomáhá technologickému rozvoji Ruska a jeho válečnému úsilí, píše Bloomberg.

EU si stanovila za svou prioritu potírat obcházení sankcí na zboží využívané při výrobě zbraní pro ruskou armádu. Agentura Bloomberg již dříve informovala, že Rusko prostřednictvím třetích zemí stále získává embargované technologické produkty v hodnotě desítek milionů eur.

Podle dokumentu některé podniky, jež by mohly čelit zvažovaným sankcím, sídlí mimo Rusko, ale mají vazby na firmy či jednotlivce v Rusku a Bělorusku. Agentura Bloomberg zdůraznila, že zatím není jisté, zda budou sankce skutečně zavedeny. Upozornila, že zavedení sankcí musí mít podporu všech členských zemí EU.

Sankce v akci. Rusku se nedaří opravovat poškozené rafinérie

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám