Hlavní obsah

EU udělila druhou nejvyšší pokutu v historii za kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Deset společností dostalo od Evropské komise pokutu převyšující 750 miliónů eur (21,06 miliardy Kč). Firmy byly potrestány za za kartelovou dohodu při stanovení cen zařízení používaných energetickými společnostmi. Nejvyšší částku 396,6 miliónu eur (11,1 miliardy Kč) musí zaplatit firma Siemens, která podle komise kartel vedla. Siemens se hodlá proti pokutě odvolat k Evropskému soudnímu dvoru.

Článek

"Pokuta je zcela přehnaná a nechápeme, jak komise přišla k těmto částkám," prohlásil prezident divize Siemensu pro přenos a distribuci energie Udo Niehage.

"Komise ukončila kartel, který podváděl energetické společnosti a spotřebitele více než 16 let," prohlásila evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Podle komise se firmy dohodly na stanovení cen zařízení, které má kontrolovat tok energie v elektrické síti a je důležitou součástí elektráren, kde se proud mění z vysokého na nízké napětí a obráceně.

Japonské společnosti své zboží v Evropě neprodávaly, avšak dohodly se s evropskými firmami, že si nebudou na trzích vzájemně konkurovat. Základní výši pokuty EK vypočetla podle podílu firem na evropském trhu. Pokuta pro Siemens byla zvýšena o polovinu, protože podnik hrál hlavní roli v kartelu. U japonských společností byla stanovena podle jejich celkového obratu.

EU v loňském roce udělila za kartelové dohody pokuty v celkové výši více než 1,8 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám