Hlavní obsah

EU se nelíbí systém zpoplatnění českých dálnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise chce proti ČR zahájit správní řízení kvůli cenám dálničních známek. Komise tvrdí, že se Česko prohřešilo, když pro rok 2005 nahradilo desetidenní známky patnáctidenními a měsíční dvouměsíčními. Komisi vadí i ceny dálničních známek pro kamióny.

Foto: archiv autora

Mladá pianistka Marie Drkulová.

Článek

O cenách dálničních známek jednal v úterý evropský komisař Jacques Barrot a český ministr dopravy Milan Šimonovský. Barrot upozornil i na to, že je výrazný nepoměr mezi cenou jednodenní a roční známky pro kamióny. Za roční známku kamióny platí 14 tisíc korun, za celodenní 250 korun.

EK už dříve varovala, že některá omezení by mohla být klasifikována jako omezování volného pohybu zboží. Řízení by mohlo vést po několika letech až k žalobě u Evropského soudního dvora. ČR do té doby plánuje zavést elektronické mýtné.

To nyní používá Rakousko a Německo. Průjezd Českou republikou tak vyjde kamióny levněji a ČR řeší, jak se množství levně projíždějících vozů  zbavit, nebo z nich alespoň těžit peníze. Než ČR zavede elektronické mýtné, chce upravit systém pro řidiče kamiónů - neměli by platit jen za dálnice, ale také za používání silnic prvních tříd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám