Hlavní obsah

EU hrozí závislost na bateriích z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Evropská unie nediverzifikuje své dodávky, může se do roku 2030 v oblasti baterií a palivových článků stát na Číně závislá stejně, jako byla ještě donedávna na Rusku v případě plynu a ropy. Varuje před tím dokument španělského předsednictví směrovaný vedoucím představitelům členských zemí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Dokument, který se dostal do rukou redakce agentury Reuters, bude základem pro diskusi o ekonomické bezpečnosti EU na jednání vrcholných unijních představitelů, které se bude konat 5. října v Granadě.

Lídři zemí EU by se měli bavit o rostoucí globální asertivitě a silné ekonomice Číny, přičemž na stole budou konkrétní návrhy Evropské komise (EK) na to, jak snížit riziko, aby se Evropa nestala na Číně silně závislou, a to v dodávkách lithium-iontových baterií a palivových článků. V této věci EK navrhuje diverzifikaci, a to prostřednictvím dodávek z Afriky a Latinské Ameriky.

V dokumentu dále stojí, že v důsledku nestabilních dodávek energie z obnovitelných zdrojů (větrné a solární elektrárny) kvůli jejich povaze (ne vždy svítí a fouká) bude Evropa potřebovat najít způsoby, jak ukládat energii, aby dosáhla svého cíle bezuhlíkových emisí do roku 2050.

V Maďarsku budou investovat další dva čínští výrobci baterií

AutoMoto

„To prudce zvýší naši poptávku po lithium-iontových bateriích, palivových článcích a elektrolyzérech, která by se měla v nadcházejících letech znásobit 10krát až 30krát,“ napsalo v dokumentu Španělsko, které v současnosti předsedá Radě EU.

EU má sice silnou pozici, co se týče montážní fáze ve výrobě elektrolyzérů, kde má více než 50procenntí podíl na světovém trhu, u zmíněných baterií a palivových článků, které jsou pro výrobu elektromobilů zcela zásadní, už je ale silně závislá na Číně.

„Bez zavedení silných opatření by evropský energetický ekosystém mohl mít do roku 2030 závislost na Číně sice jiné povahy, zato ale s podobnou závažností, jakou měl na Rusku před invazí na Ukrajinu,“ varuje text v dokumentu.

Španělé v něm zároveň dodávají že lithium-iontové baterie a palivové články nejsou jedinou oblastí, kde je EU zranitelná. „Podobný scénář by se mohl odehrát v digitálním technologickém prostoru. Prognózy naznačují, že poptávka po digitálních zařízeních, jako jsou senzory, drony, datové servery, úložná zařízení a sítě pro přenos dat, v tomto desetiletí prudce vzroste,“ stojí v dokumentu.

V některých z těchto oblastí má EU sice silné postavení, v jiných už však nikoliv. Zahraniční závislost by tak mohla vážně bránit růstu produktivity, kterou evropský průmysl a sektor služeb naléhavě potřebuje. Zároveň by to mohlo být překážkou směrem k modernizaci zemědělských systémů, které jsou pro řešení změny klimatu nezbytné.

Těžba lithia na Cínovci by mohla začít koncem roku 2026

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám