Hlavní obsah

V Maďarsku budou investovat další dva čínští výrobci baterií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další dva velcí čínští výrobci baterií pro elektromobily brzy oznámí investice v Maďarsku. Řekl to maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó. Velcí čínští výrobci baterií přicházejí do Maďarska kvůli přítomnosti německých automobilek. Například Mercedes už přilákal do Maďarska čínskou firmu CATL, zatímco čínská společnost EVE Energy postaví závod v sousedství rozestavěné továrny BMW, uvedla agentura MTI.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Szijjártó řekl, že země už má smlouvy s dalšími dvěma výrobci baterií, kteří patří mezi deset největších na světě. Obě firmy by měly už brzy oznámit své investice. Podle něj by se tak letos mohl příliv zahraničních investic do Maďarska zdvojnásobit. Loni investice činily rekordních 6,5 miliardy eur, letos by tak mohly dosáhnout 13 miliard eur.

Spolupráce mezi čínskými výrobci baterií a západoevropskými automobilkami je podle maďarského ministra nutností. Varoval přitom, že odpojení od Číny by evropskou ekonomiku zlikvidovalo.

Čína je největším obchodním partnerem Maďarska mimo Evropskou unii. Letos je zatím v Maďarsku největším investorem.

Převážný podíl na loňském přílivu zahraničních investic měla čínská firma CATL. Ta oznámila, že postaví v Maďarsku největší závod na výrobu baterií pro elektromobily v Evropě.

Čtyři obce kývly na dohodu o zmenšení průmyslové zóny v Líních. Nová Ves nesmí, je vázaná referendem

Domácí

Francie zahájila provoz první ze čtyř gigatováren na baterie pro elektromobily

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám