Hlavní obsah

EU dohodla radikální reformu zemědělské politiky

– LUCEMBURK

Po téměř rok trvajících napjatých jednání se v noci na čtvrtek ministři zemědělství zemí EU konečně dohodli na radikální reformě zemědělské politiky pro příštích deset let. Od roku 2005 by se tak měla přerušit vazba mezi přímou pomocí zemědělcům a produkcí a přesměrovat část přímé pomoci na rozvoj venkova.

Foto: klášter Broumov

převor Břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek

Článek

Evropská patnáctka se mimo jiné dohodla na snížení intervenčních cen u mléčných produktů, jimiž EU chovatele dojnic podporuje.

Dohoda představuje převratnou změnu společné zemědělské politiky (CAP) v její 45leté historii. Její naplnění pravděpodobně povede k nejdramatičtější transformaci zemědělské pomoci ve sjednocené Evropě. Měla by být základem pro obnovu jednání o světovém obchodu. Ty mají pokračovat v září v Mexiku, napsala agentura Reuters.

Komisař pro zemědělství Franz Fischler musel z jednání stáhnout klíčový prvek svého plánu, návrh na úplné oddělení dotací od zemědělské produkce. Oddělením chtěl Fischler rolníky zbavit motivace k nadprodukci, která v minulosti EU přivedla ke smutně proslulým "mořím vína" nebo "horám másla".

Pokračování v rámci WTO

Dosavadní výdaje EU na zemědělství spolkly ročně téměř polovinu rozpočtu celé unie, který představuje zhruba 100 miliard eur. Dotace byly často kritizovány za to, že ničí globální obchod.

Dohoda o radikální reformě zemědělské politiky EU založené na dotacích je nezbytným předpokladem pro pokračování katarského kola jednání Světové obchodní organizace (WTO). Fischler se obával, že pokud by EU nedokázala omezit své zemědělské dotace, USA a Japonsko by měly malý zájem v jednáních WTO pokračovat. "Evropská unie udělala svůj domácí úkol. Nyní je na ostatních, aby jednání WTO byla úspěšná," uvedl Fischler.

Francie si vymohla změnu

Jako úlitbu Francii, která je největším kritikem reformy a z dosavadní CAP nejvíce získává, Fischler odstranil z návrhu pro ni nejbolestivější bod, totiž snížení cen obilnin. Původně navrhoval pětiprocentní snížení cen základních obilnin jako pšenice, ječmene a kukuřice, napsala agentura Reuters. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám