Hlavní obsah

ERÚ odhaduje, že od dubna domácnostem zlevní plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cena zemního plynu pro domácnosti, menší a střední podniky zřejmě od dubna klesne. Předpokládá to Energetický regulační úřad, který každé tři měsíce ceny upravuje. I když dosud nejsou známa přesná čísla, dá se vzhledem k vývoji cen na světových trzích a posilující koruně očekávat s ukončením topné sezóny mírný pokles cen.

Foto: archiv nemocnice

Nová operační diodová svítidla jsou velmi snadno nastavitelná a lze je přizpůsobit bez vrhání stínů do operačního pole.

Článek

Konkrétní úpravu platnou na druhé čtvrtletí úřad zveřejní na konci února, uvedla ve středu mluvčí úřadu Jarmila Lehnerová. Jarmila Lehnerová. Žádná přesná čísla však neuvedla.

Úřad nyní dokončuje analýzy vstupních faktorů, které mají na dovozní cenu plynu zásadní vliv. Mezi ně patří například cena ropy, kurz české měny a politické a obchodní podmínky. "Dá se očekávat, že od 1. dubna dojde k mírnému poklesu ceny zemního plynu pro chráněné zákazníky. Ceny za přepravu a distribuci se měnit nebudou vzhledem k tomu, že jsou stanoveny pro celý rok," uvedla mluvčí. V lednu plyn zdražil pro tzv. chráněné zákazníky (domácnosti) o 1,5 procenta.

Od 1. ledna letošního roku si svého obchodníka s plynem mohou vybrat zákazníci, kteří odebírají více než 15 milionů kubických metrů zemního plynu ročně, elektrárny na plyn a producenti vyrábějící elektřinu a teplo kombinovaným způsobem. Ostatní zákazníky s výjimkou domácností čeká liberalizace trhu za rok.

Loni úřad plyn domácnostem dvakrát zdražil a dvakrát zlevnil. ERÚ zveřejňuje maximální možné hranice cen, distribuční společnosti tarify obvykle stanovují na stropu stanoveném úřadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám