Hlavní obsah

Eroze elit je vážný globální problém, varuje zpráva před ekonomickým fórem

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před důsledky selhávání elit v různých částech světa varuje zpráva Globální rizika 2012, kterou vydala Rada pro globální záležitosti pro jednání Světového ekonomického fóra, které se koná ve švýcarském Davosu od 23. do 26. ledna. Tím hlavním je destabilizace jednotlivých režimů, kdy po hospodářské krizi slábne schopnost elit efektivně spravovat veřejné záležitosti.

Foto: Jose Luis Magana, Reuters

Američtí kongresmani si přišli poslechnout projev prezidenta Baracka Obamy. Ilustrační foto

Článek

Například klesající popularita amerického Kongresu nebo informace unikající o čínské nomenklatuře dokumentují upadající legitimitu elit. "To se může odrazit ve snížené schopnosti řešit závažné problémy, ať již jde o přerozdělování bohatství, nezaměstnanost nebo zhoršování životního prostředí," varuje zpráva.

Přes různost podmínek má upadající důvěryhodnost často společné jmenovatele: odhalování korupce na státní úrovni provázené střetem zájmů, kdy nakládání s veřejnými prostředky provází netransparentnost a zároveň i rostoucí nerovnost bohatství uvnitř společnosti. Přitom v prostředí internetu a sociálních sítí se informace šíří bleskově a různá hnutí mohou vzniknout i přes noc a smést jednotlivého politika, vyvolat nepokoje nebo výrazně ovlivnit zbytek společnosti. Takové rysy mělo "arabské jaro" nebo hnutí Occupy Wall Street.

K tomu se přidávají i vážné geopolitické problémy, které jsou na obzoru. Zpráva uvádí především spory Číny s Japonskem a dalšími zeměmi o ostrůvky ve Východočínském a jihočínském moři. Další hrozbu představuje syrská občanská válka, která destabilizuje celou oblast, k tomu se přidává napětí kolem íránské jaderné hrozby a situace na afghánsko-pákistánské hranici. Nervozitu pak vyvolává stav Evropské unie i přes současné zpevnění kursu eura.

Vše je víc vidět

Ačkoli hnutí Occupy došel dech, jeho slogan "My jsme 99 %" zůstává a nadále upozorňuje na úzkou vrstvu, která s krizí bohatne, zatímco střední a nižší vrstvy se potýkají s celou řadou problémů. Tento vývoj v řadě zemí doprovází "skandální" nezaměstnanost (přes 20 %), která frustruje především mladou generaci.

Nedostatek ekonomických vyhlídek nahlodal důvěru v politické lídry, přijímaná protikrizová opatření pak většina nechápe a zřídkakdy je také podporuje. "Lidé jsou přitom v takové situaci mnohem méně ochotní tolerovat korupci, klientelismus a jiné formy nepřijatelného chování u svých vůdců," upozorňuje zpráva s dodatkem, že oproti minulosti většině společností chybí jasný morální kompas ve formě náboženství nebo ideologie s jasně definovaným žebříčkem hodnot.

"Média toto vakuum rychle vyplňují instantním morálním rozhořčením nad nejnovějšími skandály na úkor naléhavějších a dlouhodobějších problémů," uvádí zpráva s odkazem na medializaci šéfa CIA nebo aféru s odposlechy NewsCorp mediálního impéria Ruperta Murdocha či případ znásilnění v Indii nebo pedofilní aféru britského moderátora BBC.

Netýká se to ovšem jen velkých kauz. Rychlost šíření zpráv a možnosti sociální mobilizace způsobují, že přes noc mohou i poměrně neškodné soukromé přestupky ničit kariéru jednotlivce, firmy či vlády.

"Vlády, podniky i velké mediální organizace jsou špatně vybaveny k manipulaci s tyranií reálného času. Více než kdy jindy platí, že vědění je moc, a více než kdy jindy je znalost demokratizována," uvádí zpráva. Větší informovanost má pak podle autorů pozitivní i stinné stránky, mezi které patří i to, že se mnoho inteligentních a úspěšných lidí politice či veřejné angažovanosti vyhýbá, což zranitelnost elit dále zvyšuje.

Celkově pak záleží podle autorů zprávy na tom, nakolik pevné jsou po veřejné likvidaci politika či úředníka instituce v dané společnosti, které pak musí fungovat dál. Zatímco v ustálených západních demokraciích jde o výměnu osob, v režimech autoritářských či přechodových se systém otřásá v základech a hroutí se i s ním spojené instituce. Takže zatímco v USA se vyměnil šéf CIA, v Libyi se s odstraněním Muammara Kaddáfího zhroutil stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám