Hlavní obsah

Epidemie papírování: Firmy jím letos stráví o 49 hodin více

Průměrná malá firma stráví v Česku papírováním 272 hodin za rok. To je o 49 hodin více než loni. Spočítal to český Liberální institut v rámci takzvaného indexu byrokracie. Na zvýšení byrokratické zátěže se podle autorů podepsala „chaotická nařízení“ vlády v době pandemie.

Foto: Novinky

Index byrokracie

Článek

Index byrokracie sleduje všechny povinnosti a požadavky úřadů, které musí za rok splnit typická menší česká firma. Do byrokratické činnosti se v rámci indexu přitom nezapočítávají činnosti, jež by firma vykonávala, i kdyby k tomu neměla zákonnou povinnost – například účetnictví.

V Česku byrokracie firmě při osmihodinové pracovní době zabere za rok 6,8 pracovního týdne jednoho zaměstnance.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index byrokracie dle jednotlivých částí

„Jako problematické se v roce 2021 ukázalo nezvládnutí pandemie ze strany vlády, které se promítlo i v řadě chaotických nařízení. Ta dopadala i na podnikatele a vedle finančních nákladů stála podnikatele jejich čas,“ uvedl hlavní ekonom Pavel Peterka, hlavní ekonom skupiny Roklen, který má index byrokracie v Liberálním institutu na starosti.

NKÚ státu naložil zaslouženě, míní analytici

Ekonomika

Časově náročné podle Liberálního institutu bylo například pravidelné zjišťování informací o platných protipandemických opatřeních. Byly totiž velmi často obtížně dohledatelné a velmi často se měnily.

„Stát měl za úkol transparentně a předvídatelně rozhodovat v oblasti protipandemických opatření a o těchto rozhodnutích včas informovat veřejnost. Předvídatelnost a stabilita jsou pro zvládnutí takové situace naprosto klíčové. V této roli však stát naprosto selhal,“ dodal k tomu Peterka.

Byrokracie s EET nekončí. Na podnikatele čeká formulář s více než 500 kolonkami

Domácí

Za zhoršením výsledku v letošním roce podle autorů stojí také administrativně náročné požadavky v souvislosti s povinným testováním zaměstnanců ve firmě. Problematické nebylo ani tak samotné testování zaměstnanců jako komunikace se zodpovědnými orgány, evidence a povinná archivace výsledků.

Jako první index byrokracie začali měřit na Slovensku. Letos tam celková byrokratická zátěž vyšla na 225 hodin. V letošním roce se k projektu připojila také Severní Makedonie, kde firmy papírováním tráví 146 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám