Hlavní obsah

Uhlíková neutralita klepe na dveře, energetici chtějí pohnout s produkcí vodíku

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvacet amerických energetických společností už začalo testovat životaschopnost vodíku v existujícím plynovém potrubí, píše agentura Reuters. Státy po celém světě se snaží dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050, do velké míry ale spoléhají na technologii, která je teprve v plenkách. To je právě případ vodíku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Energetické společnosti mohou mít velkou výhodu, pokud zjistí, že lze čistě spalovaný vodík úspěšně přepravovat v již existujícím plynovém potrubí. Právě zemní plyn by měl vodík v budoucnu nahradit.

A ideálně ten, který vzniká s pomocí obnovitelných zdrojů a při výrobě se neuvolňují skleníkové plyny, tedy tzv. zelený vodík.

Téměř veškerá světová produkce vodíku však v současnosti stále ještě spoléhá na fosilní paliva. Velké podniky povětšinou zkouší ve svých potrubích směsi zemního plynu a vodíku.

Land Rover vyvíjí vodíkový defender

AutoMoto

Vodík je budoucnost jen při „správném” spalování

Společnosti experimentující s používáním vodíku jsou zatím v raných fázích. Kanadská společnost Enbridge Inc přimíchávání až 2 procenta vodíku do své distribuční soustavy zemního plynu v Ontariu a teprve nedávno získala souhlas mísit vodík i v Quebecu.

„Snažíme se přijít na to, jaký potenciál stávající systém nabízí, a proto v průběhu modernizace našich plynovodů chceme zároveň zajistit, že infrastruktura bude připravena na vodík,” řekl Pete Sheffield, hlavní referent pro udržitelnost společnosti Enbridge.

Vodík je experty považován za čistý pouze v případě, že je vyráběn s využitím energetických zdrojů s nízkým nebo žádným obsahem uhlíku. Toto kritérium splňuje biomasa, jaderná energie, obnovitelné zdroje, nebo fosilní paliva spárované s technologií na zachycování uhlíku.

K tomu, aby zelený vodík mohl definitivně nahradit fosilní paliva, bude potřeba, aby vlády přišly s legislativou, která energetické společnosti dostatečně motivuje k utrácení miliard tak, aby se náklady na výrobu zeleného vodíku podstatně snížily, píše Reuters.

Pokud zůstane zachována současná průmyslová výroba využívající spalování methanu či uhlí, nelze o vodíku jakožto budoucnosti energetiky vlastně moc přemýšlet.

Pro dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 se musí podle propočtů Mezinárodní agentury pro energii (IEA) celosvětové využívání vodíku rozšířit ze současných 90 milionů tun na více než 200 milionů tun do roku 2030.

Uhelné regiony dostanou od unie 41 miliard. Mají pomoci jejich transformaci

Ekonomika

Dosažení tohoto cíle bude obtížné. Výroba vodíku a jeho přeprava je zatím podstatně dražší než u zemního plynu. Náklady na výrobu musejí klesnout o více než polovinu, aby se skutečně zelený vodík mohl stát konkurenceschopným.

Analytici ze společnosti Evercore ISI tento týden ve zprávě odhadli, že by k tomu mohlo dojít okolo roku 2030.

Anketa

Snažíte se osobně dbát na ekologický styl života a být šetrní k přírodě?
Ano, i příspěvek jednotlivce má smysl.
79,3 %
Ne, sám nic nezměním.
4,2 %
Vůbec nad tím nepřemýšlím.
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 685 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám