Hlavní obsah

Energetická krize stála už bilion eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie utratila na opatření, která mírní dopady dramaticky rostoucích cen energií, už bilion eur (více než 23 bilionů korun), a tato částka zdaleka není konečná. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Po konci aktuální topné sezony totiž bude nutné znovu naplnit podzemní zásobníky zemního plynu za situace, kdy dodávky z Ruska budou minimální nebo vůbec žádné.

I přesto, že bude uvedeno do provozu rostoucí množství terminálů na zkapalněný zemní plyn LNG, bude podle Bloombergu napjatá situace na trhu trvat až do roku 2026, kdy se uvolní další vývozní kapacity plynu ve Spojených státech nebo Kataru.

Příští rok může být horší

„Přestože se nám podařilo připravit na letošní zimu, příprava na následující zimu může být obtížnější. Nikdo nemůže počítat s tím, že se podaří velice rychle vyřešit konflikt na Ukrajině, tedy nebudeme moci počítat s dodávkami ruského plynu, který jsme kupovali až do srpna,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Plně nahradit 150 miliard kubíků plynu, který Evropa z Ruska ročně dovážela, se podle něj během následujícího roku nepodaří. „Bude to napjaté, přetrvá tlak na ceny a úspory budou naprosto nutné,“ dodal expert.

Nečeká ale katastrofický vývoj, situace z letošního listopadu, kdy se u evropských břehů hromadily flotily LNG tankerů, by se podle něho mohla opakovat jen mimořádně.

Chybí také francouzské jádro

„Třeba pokud by poklesl odbyt v Asii například v důsledku covidových uzávěr nebo kdyby přišlo mimořádně teplé počasí,“ poznamenal Gavor.

Ceny na burze zlevňují
Naplněnost tuzemských zásobníků zemního plynu byla v sobotu 84 procent. Stav zásob dokonce mírně stoupl a plynu je dost na celou zimu.
Velkoobchodní cena megawatthodiny plynu s dodáním v lednu činila v pátek na burze TTF 83 eur (2012 korun). O týden dříve byla ještě nad sto eury.
Cena elektřiny s dodáním v lednu byla v pátek na burze v Lipsku 211 eur (5116 Kč) za MWh. Oproti předchozímu dni zlevnila o 13 euro (315 Kč).

Situaci na trhu s energiemi nepomáhá ani odklad znovuzprovoznění několika jaderných elektráren ve Francii. Některé měly být uvedeny do provozu už v únoru, ale nakonec se tak má stát až v červnu. Jaderná produkce je ve Francii letos na třicetiletém minimu a země má potíže pokrýt zvýšenou zimní poptávku. Na vině je opožděný plán údržby, jaderné reaktory jsou postižené korozí, což způsobuje dosud nevídaný výpadek výroby.

Evropská podpora domácností i firem se podle bruselského think-tanku Bruegel může s uplývajícím časem stávat stále obtížnější. Rostou úrokové sazby, řada ekonomik je už patrně v recesi a tyto země si dlouhodobější podporu sotva budou moci dovolit.

Podle Martina Devenishe z konzultantské firmy S-RM bude v tomto ohledu příští rok pro Evropu mnohem náročnější.

Zálohy je možné snížit, ale pozor na nedoplatek

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám