Hlavní obsah

Emisní povolenky jsou nejlevnější od března 2022. Cena půjde ještě mnohem níž, tvrdí expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku roku cena emisních povolenek v Evropské unii klesla o 30 procent, své dno přitom ještě zdaleka nenašla. Ve středu to uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na slova ředitele londýnského fondu Clean Energy Transition Pera Lekandera, který předvídá, že se cena propadne až k hranici 35 eur (890 Kč) za tunu vyprodukovaného CO2. Důvodem je slabá poptávka po uhlíku.

Článek

Ve středu kolem poledne se cena jedné emisní povolenky pohybovala kolem 56 eur (1 420 Kč). Na této úrovni byla naposledy v březnu 2022, tedy zhruba před dvěma roky. Jen od začátku roku pak povolenky zlevnily o 30 procent.

V posledních letech přitom častěji platilo opačné pravidlo, a sice zdražování. Evropské průmyslové podniky si totiž musí kupovat povolenky kvůli vypouštění uhlíkových emisí do atmosféry, takže cena v minulosti prudce vzrostla, protože EU začala využívat trh k tomu, aby splnila svůj cíl pro dosažení klimatické neutrality do poloviny století.

Růstovou trajektorii ceny však narušila energetická krize v EU po začátku ruské invaze na Ukrajinu, která urychlila rozvoj solárních elektráren a omezila poptávku u energeticky náročných průmyslových odvětví, napsala agentura Bloomberg.

Plyn na burze zlevňuje, cena je nejníže od léta

Ekonomika

Lekander proto prorokuje, že záplava energie z obnovitelných zdrojů v kombinací s klesajícími cenami plynu a oživením jaderných a vodních elektráren udrží tlak na ceny povolenek.

Cena se dostane až k 35 eurům

„(Cena) půjde mnohem níž. Základní poptávka po uhlíku bude v blízké budoucnosti extrémně slabá,“ řekl Lekander agentuře Bloomberg. Podle něj se cena dostane až k 35 eurům (890 Kč).

Letošní cenu povolenek ovšem neovlivnila pouze slabá poptávka, ale částečně také nabídka, píše dále Bloomberg.

EU se v roce 2022 rozhodla prodat povolenky v hodnotě 20 miliard eur (zhruba 507 miliard Kč) na financování svého programu RePowerEU. Jedná se o strategii, jež má snížit závislost unie na dovozu ruského plynu. V rámci tohoto programu budou země přeprodávat povolenky, které by byly prodány později v této dekádě, aby mohly už teď financovat odklon od ruského plynu. Trh tak bude v nadcházejících letech mnohem napjatější.

„Pokud se nabídka dlouhodobě omezuje, ale krátkodobě naopak zvyšuje ve chvílí, kdy emise a poptávka klesají, není to pro udržení ceny dobré,“ konstatovala Ingvild Sørhusová z analytické firmy Veyt se sídlem v Oslu. „Tato politika vytváří obrovskou nejistotu pro trh,“ dodala.

Jaderné reaktory ve Francii vyrábí nejvíce energie za poslední tři roky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám