Hlavní obsah

Devastující válka. Ekonomika Ukrajiny loni klesla o 30,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Ukrajiny se kvůli válce s Ruskem propadla v loňském roce o 30,4 procenta. Jedná se o největší pokles hrubého domácího produktu (HDP) země za více než 30 let, informovala agentura Reuters s odkazem na čtvrteční oznámení ukrajinské ministryně hospodářství Julie Svyrydenkové.

Foto: AP – Alexei Alexandrov

Ostřelování mariupolských oceláren Azovstal.

Článek

Svyrydenková uvedla, že HDP Ukrajiny utrpěl největší ztráty od doby, kdy země v roce 1991 získala nezávislost na Sovětském svazu. Zároveň však podotkla, že pokles nebyl tak velký, jak se původně očekávalo. Ministerstvo počítalo s poklesem 33,2 procenta.

„Úspěchy ukrajinských obranných sil v první linii, koordinovaná práce vlády a podniků, nezlomný duch obyvatelstva a rychlost obnovy poškozených jednotek kritické infrastruktury a také systémová finanční podpora od mezinárodních dárců nám umožnily držet na ekonomické frontě krok a pokračovat v naší cestě za vítězstvím,“ řekla Svyrydenková.

Ministerstvo hospodářství dále uvedlo, že ruské raketové útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu nadále vyvíjejí tlak na podnikatelskou náladu a aktivitu.

Kvůli ruské invazi musely na Ukrajině uzavřít podniky a snížil se vývoz. Válka také znemožnila ekonomickou aktivitu v rozsáhlé části země a narušila pěstování zemědělských plodin i následnou sklizeň.

Světová banka předpověděla, že ukrajinská ekonomika za rok 2022 klesne o 35 procent. V letošním roce ale počítá s návratem k růstu, který odhaduje na 3,3 procenta. Banka zároveň předpokládá, že obnova země bude stát minimálně 349 miliard dolarů (7,9 bilionu Kč).

V roce 2021 vzrostla ekonomika Ukrajiny o 3,4 procenta.

Ukrajina plánuje na jaro velkou ofenzívu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám