Hlavní obsah

Ekonomika meziročně stoupla o 3,1 procenta

Aktualizováno

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla. Hrubý domácí produkt (HDP) stoupl mezičtvrtletně o 1,5 procenta a meziročně o 3,1 procenta. Ukazují to zpřesněné odhady Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Za pozitivním čtvrtletním vývojem ekonomiky stojí podle ČSÚ zejména domácí poptávka. „Nejvíce přispěly výdaje domácností na konečnou spotřebu a změna zásob. Rekordní pokles salda zahraničního obchodu negativně přispěl v celkovém výsledku HDP téměř šesti procentními body,“ komentoval údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Výdaje na konečnou spotřebu zaznamenaly mezičtvrtletně růst o 3,7 procenta a meziročně o 5,9 procenta. Výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly o 4,3 procenta oproti předchozímu čtvrtletí, meziročně pak dokonce o 6,4 procenta.

Ministerstvo zhoršilo odhad vývoje ekonomiky. Inflaci čeká přes 6 procent

Ekonomika

Proti prvnímu odhadu ČSÚ z konce října ukazují zpřesněné odhady české ekonomiky zlepšení. Předběžný odhad uváděl meziroční nárůst HDP o 2,8 procenta a mezičtvrtletní o 1,4 procenta.

V posledním čtvrtletí se očekává pokles

Podle analytiků ale nejsou tato čísla příliš oslnivá a ekonomika není v dobrém stavu. „Vysoká zaměstnanost podporuje spotřebu domácností. Ta v kombinaci s vysokými vládními výdaji napomáhá růstu naší ekonomiky. Vládní výdaje jsou však financovány na dluh, takže se jedná o růst vyhnaný steroidy,“ nabídl přirovnání hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V posledním čtvrtletí navíc bude hůř. „Několikatýdenní odstávka výroby aut spolu s další vlnou pandemie namíchá růstu české ekonomiky smrtící koktejl. V mezikvartálním srovnání počítáme s poklesem HDP o víc než dva procentní body, což ponechá celoroční růst na úrovni 2,2 procenta. Z výpadku HDP za rok 2020 tedy letos neodstraní ekonomika ani půlku,“ zhodnotil to hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám