Hlavní obsah

Ekonomičtí odborníci vítají vstup ředitele Czechinvestu do vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedním z vicepremiérů v nové vládě Stanislava Grosse se stane dosavadní ředitel vládní agentury Czechinvest Martin Jahn. Vládě bude radit v ekonomické problematice. Jahn na nabídku kývnul v pátek dopoledne.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

O Jahnovi se na začátku týdne spekulovalo, že by mohl být ministrem průmyslu a obchodu. Resort ale nakonec zřejmě získá poslanec ČSSD Jan Mládek.

"V obou případech jde o fundované odborníky se zdravým názorem na fungování moderní ekonomiky, řekl hlavní ekonom Raiffeisenbank Ivo Nejdl.

"Jahn je světaznalý člověk, který může přinést nový vítr," prohlásil předseda Sdružení podnikatelů ČR Bedřich Danda. Na druhou strana tvrdí, že dosavadní ministr průmyslu a obchodu Milan Urban posunul řadu věcí dopředu. "Neměnil bych ho," poznamenal Danda.

Neznámý poslanec

Pravděpodobný ministr průmyslu Jan Mládek je nyní členem dvou sněmovních výborů, rozpočtového a zahraničního. Je také místopředsedou stálé komise pro bankovnictví. Ve sněmovně nyní leží jeho návrh zákona o konkurzu a  vyrovnání.

"U Mládka hodnotím jako výhodu především to, že je ekonom. Navíc je to politik s praktickými i regionálními zkušenostmi, které by mohl v pozici ministra zúročit," reagoval prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

Nová tvář v politice

Jahn nastoupil do Czechinvestu v roce 1994 jako čerstvý absolvent VŠE. V agentuře prošel vedoucími funkcemi v odděleních marketingu a investičních projektů na zelené louce. V roce 1996 založil v Chicagu zastoupení Czechinvestu, které řídil až do podzimu 1999. Po návratu do Prahy se ujal vedení agentury. Jen za první pololetí tohoto roku agentura přilákala do země investice za 27 miliard korun.

Kdo je Martin Jahn

Martin Jahn se narodil 21. ledna 1970. Vystudoval mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze a studoval také na DePaulově univerzitě v Chicagu, kde získal mezinárodně uznávaný manažerský titul MBA. Prošel kursy na Harvard University a Vídeňské ekonomické univerzitě. Hovoří anglicky, německy a rusky a učí se francouzsky. Za svoji práci získal již několik ocenění, mimo jiné jej francouzský prezident jmenoval Rytířem Řádu za zásluhy. Jahn je ženatý a má dvě děti. čtk

V politice bude úplně novou tváří společně s Františkem Bublanem, který by se měl stát ministrem vnitra. Nyní řídí Úřad pro zahraniční styky a informace. Ani Jahn, ani Bublan nejsou členy žádné politické strany.

Související témata:

Související články

Šéf Czechinvestu možná do vlády

Podle zdrojů kolem Stanislava Grosse by ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) mohl ve funkci nahradit současný generální ředitel CzechInvestu Martin...

Výběr článků

Načítám