Hlavní obsah

Ekonomice se po covidu dařilo, válka ji ale zase zbrzdí, tvrdí analytici

První odhady vývoje ekonomiky v prvním čtvrtletí ukazují na výrazné oživení ekonomiky po pandemii koronaviru, které ale v dalších čtvrtletích zastaví dopady války na Ukrajině v podobě vysoké inflace i problémů s dodávkami v průmyslu. Tvrdí to ekonomové v reakci na zveřejněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici počítají s celoročním růstem ekonomiky minimálně o více než procento.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta. Výrazný meziroční nárůst ekonomiky je podle ekonomů dán především srovnávací základnou. Ve stejném období loni ekonomika klesla.

"Meziroční růst ekonomiky v letošním roce je podpořen i nízkou srovnávací základnou, pokud by totiž ekonomika celý letošní rok mezičtvrtletně stagnovala, stále vykáže meziroční růst o téměř dvě procenta," upozornil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška dosáhla česká ekonomika v prvním čtvrtletí maxima možného. „Za růstem české ekonomiky stála ve velké míře setrvačnost. Domácnosti byly přes rostoucí ceny vcelku ochotné utrácet, k čemuž přispěly jejich úspory akumulované během předchozích dvou let a uvolňování covidových restrikcí," uvedl Sobíšek.

Česká ekonomika na začátku roku stoupla o 4,6 procenta

Ekonomika

Od druhého čtvrtletí nicméně podle něj převáží negativní dopady války a navíc se vyčerpá efekt loňské nízké základny.

Také podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka se na růstu podepsala spotřeba domácností. „Lidé konečně mohli realizovat odloženou spotřebu z doby pandemie, což se příznivě odrazilo na tržbách obchodníků z nejvíce zasažených odvětví,” uvedl. Na druhou stranu ekonomice podle něj chyběla silnější zahraniční poptávka.

První odhad HDP podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové ukázal, že stagflace v Česku zatím nenastala, a to ani při inflaci přes 11 procent.

"Růst byl dokonce trochu vyšší, než v makropredikci čekalo ministerstvo financí (4,3 procenta). I kdyby ekonomika ve zbytku roku stagnovala, celoroční růst by dosáhl minimálně jedno procento," uvedla na Twitteru. Stagflace je kombinace vysoké inflace a stagnace ekonomiky.

Růst by nemusel zpomalit pod dvě procenta

Předběžný výsledek je podle hlavního ekonoma Creditas Petra Dufka dobrým startem do letošního roku. "Zajímavější nicméně budou až upřesněná podrobná čísla, která budou k dispozici později. Ta teprve mohou naznačit, jak se se všemi nahromaděnými problémy daří vyrovnávat firmám i jak zasahují do života českých domácností," uvedl.

Americká ekonomika klesla, domácí poptávka je ale vysoká

Ekonomika

Zároveň je podle Dufka téměř jisté, že se poměrně dobrý výsledek bude ve druhém čtvrtletí jen stěží opakovat. Nicméně stále je podle něj velká šance, že celoroční růst ekonomiky nezpomalí pod dvě procenta.

"Oba dva údaje - jak meziroční, tak meziměsíční - jsou slušné. Ukazují na to, že před ruskou invazí na Ukrajinu probíhalo silné oživení postcovidové ekonomiky. Válka ale způsobila nejenom šok, ale zároveň výrazně prohloubila přetrvávající materiálovou krizi a ještě více narušila dodavatelské řetězce," uvedl ředitel strategického poradenství PwC Česká republika Jan Hadrava.

Reklama

Výběr článků

Načítám