Hlavní obsah

Česká ekonomika na začátku roku stoupla o 4,6 procenta

Aktualizováno

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Mezičtvrtletně HDP vzrostl o 0,7 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ) ve svém předběžném odhadu.

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„K meziročnímu růstu HDP pozitivně přispěly zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu. Naopak přetrvával negativní vliv zahraniční poptávky,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Meziroční růst hrubé přidané hodnoty nejvíce podpořilo stavebnictví a skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Dařilo se také většině odvětví služeb, uvedl ČSÚ. Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí oznámí 31. května.

Pozitivní mezičtvrtletní vývoj ČSÚ vysvětluje hlavně tvorbou hrubého fixního kapitálu a růstem salda zahraničního obchodu.

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU

Ekonomika

Ve čtvrtém čtvrtletí loni česká ekonomika stoupla meziročně o 3,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Za celý loňský rok se HDP zvýšil o 3,3 procenta.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška těžila ekonomika hlavně ze setrvačnosti. „Domácnosti byly přes rostoucí ceny vcelku ochotné utrácet, k čemuž přispěly jejich úspory akumulované během předchozích dvou let a uvolňování covidových restrikcí,” uvedl.

Analytik: Přijde technická recese

Ve druhém kvartálu už ale očekává, že se na ekonomice podepíšou negativní dopady války na Ukrajině. Navíc vyprchá efekt loňské nízké srovnávací základny.

„Situace přitom nevypadá, že by se měl ekonomický šok vyčerpat během jediného kvartálu. Výsledkem tedy pravděpodobně bude technická recese (mezičtvrtletní pokles HDP v alespoň dvou po sobě následujících čtvrtletích, pozn. red.), která sníží letošní celoroční růst HDP na úroveň kolem 1,5 procenta a negativně ovlivní i výsledek roku 2023,” dodal Sobíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám